Gazdaság

2011.08.01. 02:29

A munkahely a tét!

Székesfehérvár - Az Alcoa mindenben megfelel a hatályos támogatási szerződéseknek - szögezi le a cég vezetése az elszámoltatási kormánybiztos felvetéseire reagálva.

nincs nev

- Az Alcoa vezetősége meglepetéssel olvasta a cikket, mellyel kapcsolatban minket soha nem kerestek meg. A cikk nem pontos, számos hibát tartalmaz, amik elkerülhetőek lettek volna, ha előzetesen felveszik velünk a kapcsolatot - szögezi le a cégcsoport közleménye. Az Alcoa-Köfém Kft. Magyarországon mindenkor a magyar törvények és jogszabályok maximális tiszteletben tartásával működött és működik. A magyarországi beruházásainkhoz kapcsolódó állami támogatás vonatkozásában mindenkor az érvényes (a világgazdasági válság során többször módosított) szerződés szerint jártunk el, és mondanunk sem kell, hogy valamennyi kötelezettségünket teljesíteni kívánjuk. Az Alcoa hosszú és sikeres múltra tekint vissza Magyarországon, sok fejlesztést hajtottunk végre, és aktívak vagyunk a társadalmi felelősségvállalás területén is. Bízunk benne, hogy újabb lépéseket tehetünk azért, hogy tovább növekedjünk Magyarországon - fogalmaz a cég, amelynek vezetőjét, Forgó Béla vezérigazgatót lapunknak hétvégén sikerült elérnie. - Az Alcoa a válság miatt, más cégekhez hasonlóan kezdeményezte a módosítást, a cég ma is megfelel a hatályos szerződésnek. Valóban volt a csoportnál leépítés, Móron, az AFL-nél, de ez a cég nem tartozott a megállapodás hatálya alá - mondta, s hozzátette: ők is támogatják az átláthatóságot és a szigorú elszámolást, s mindennek meg is felelnek.

Rögtön a cikk megjelenése után a fehérvári polgármesterhez fordult Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) elnöke, aki az etikai normákkal ellentétesnek ítélte meg a nem közszereplő vezérigazgató nevének sajtóban való említését. A kamarai vezető úgy fogalmazott: közismert rólam, hogy a korábbi ciklus pazarló és korrekt támogatásairól mi a véleményem, az Alcoa-Köfém privatizációja és társadalmi beilleszkedése példamutató a magyar gazdaságban, ezért a többivel egy kalap alá venni, én úgy gondolom árt Székesfehérvárnak, a magyar gazdaságnak.

- A munkahelyteremtésre adott állami támogatások esetében ellenőrizni kell a felhasználás átláthatóságát minden vállalat, így az Alcoa-Köfém Kft. esetében is. Ettől függetlenül el kell ismerni azokat az érdemeket, melyeket az Alcoa a városnak és sok ezer polgárnak nyújt - reagált Cser-Palkovics András, a város polgármestere sajtóinformációkra. A polgármester hozzátette: a cég tiszteletben tartotta, továbbvitte és továbbfejlesztette a székesfehérvári alumíniumipari hagyományokat, ma is a város egyik legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője, Székesfehérvár önkormányzata reméli, hogy az Alcoa a jövőben is otthon érzi magát a városban és a jövőben újabb beruházásokat valósít meg, újabb sok száz vagy éppen sok ezer székesfehérvári, Fejér megyei családnak biztosít munkahelyet és megélhetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!