Emelt fővel távozhatnak a háromoroszlánosok

2022.12.10. 22:21

Kane kihagyott büntetője a továbbjutásba került Angliának a franciák ellen

Nagyot harcoltak az angolok, de a franciák nyerték meg a világbajnokság utolsó negyeddöntőjét, így ők jutottak be az elődöntőbe.

nso.hu

A francia Olivier Giroud (k) csapattársával, Antoine Griezmann-nal ünnepli gólját a katari labdarúgó-világbajnokság Anglia-Franciaország negyeddöntõ mérkõzésén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 10-én.

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

ANGLIA–FRANCIAORSZÁG 1–2 (0–1)
Al-Hor, al-Bajt Stadion. Vezette: Sampaio (brazil).
ANGLIA: Pickford – K. Walker, J. Stones (Grealish, 90+8.), Maguire, L. Shaw – J. Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), H. Kane, Foden (Rashford, 85.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, Théo Hernandez – Tchouaméni, Rabiot – O. Dembélé (Coman, 80.), Griezmann, Mbappé – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Tchouaméni (17.), Giroud (78.) ill. Kane (54. – tizenegyesből)

Anglia és Franciaország válogatottja abban a tudatban lépett pályára az al-Bajt Stadionban, hogy egy győzelem esetén a Portugáliát búcsúztató Marokkóval küzdhet meg a vb-döntőbe jutásért. A mérkőzés előtt a fogadóirodák egy kevéssel ugyan, de a franciákat tartották esélyesebbnek a továbbjutásra – nagy kérdés volt, hogyan kapcsolja ki az angol védelem a remek formában futballozó Kylian Mbappét.

A találkozó első helyzetét a tizedik percben jegyezhettük fel, ekkor Olivier Giroud fejesénél kellett védenie Jordan Pickfordnak. Hat perccel később azonban már az angol válogatott kapus sem tudott segíteni – Antoine Griezmann készítette le a labdát Aurelien Tchouaméninek, aki nagyjából húsz méterről parádésan lőtte ki a jobb alsó sarkot.

A vezető gól után Franciaország nem dolgozott ki sok lehetőséget, inkább átadta a területet Angliának. Az első félidő derekán Harry Kane előbb kissé kisodródva a tizenhatoson belülről egyenlíthetett volna, majd a klasszis csatár egy távoli lövéssel riogatott, de Hugo Lloris látványos mozdulattal oldalra ütötte a labdát. A 27. percben tizenegyest reklamáltak az angolok, ám a videobíró úgy ítélte meg, hogy Upamecano a tizenhatoson kívül akasztotta Kane-t.

A fordulást követően Gareth Southgate együttese igencsak feltüzelt állapotban futott ki a pályára, a 47. percben Jude Bellingham bombáját kellett Llorisnak a kapu fölé tolnia. Nyolc perccel a második félidő kezdete után Tchouaméni a tizenhatoson belül felvágta Bukayo Sakát, Harry Kane pedig nagyon magabiztosan értékesítette a tizenegyest.

Az egyenlítő gólt követően mindkét csapat fújt egyet, a következő lehetőségre egészen a 70. percig kellett várni – ekkor Harry Maguire maradt teljesen üresen a boxon belül, a fejese a jobb kapufát is súrolta. Negyedórával a vége előtt Olivier Giroud közeli lövésénél Pickford mutatott be hatalmas bravúrt, egy perccel később viszont a Milan csatára csak bevette az angolok kapuját – a franciák kilencese Griezmann tökéletes beadásából volt eredményes fejjel.

Talán a franciák is elhitték, hogy megvan a meccs, ám a drámának még nem volt vége – a 80. percben a csereként beálló Mason Mountot lökte fel Theo Hernández, a bíró a VAR segítségével megítélte a második tizenegyest is Anglia javára. A büntetőhöz ismét Harry Kane állt oda, ezúttal azonban nagyon csúnyán a kapu fölé vágta a labdát – sok-sok angol szurkolók szeme ekkor már könnyel teli volt.

A nyolcperces hosszabbítás sem volt elég Angliának, Franciaország 2–1-es győzelmet aratott, s bejutott az elődöntőbe. Didier Deschamps csapata jövő hét szerdán küzd meg Marokkóval a legjobb négyben a fináléba jutásért.

A 2022-es katari FIFA-világbajnokság további hírei:    

https://www.duol.hu/rovat/foci-vb-2022    

Tippeljen ön is:    

https://www.duol.hu/foci-vb-2022/2022/11/ki-nyeri-a-katari-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagot-szavazzon    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!