Jegyzet

2022.11.23. 10:30

Szaúdi hőstett

Gróf András

Loszaíl, 2022. november 22. Az argentin Alejandro Gomez (b) és a szaúdi Szaúd Abdulhamid a katari labdarúgó-világbajnokság elsõ fordulójában, a C csoportban játszott Argentína-Szaúd-Arábia mérkõzésen a Loszaíl Stadionban 2022. november 22-én. MTI/AP/Ricardo Mazalan

Fotó: Ricardo Mazalan

A labdarúgó-vb rajtja előtt a sorozat egyik esélyesének a szakemberek és szurkolók is az argentin válogatottat tartották. Ez nem véletlen, hiszen a dél-amerikai együttes a tornát megelőző harminchat mérkőzésen nem kapott ki. Sokan úgy gondolták, pluszmotivációt jelenthet számukra az is, hogy a csapatkapitány, Lionel Messi búcsúját emlékezetessé tegyék. A Szaúd-Arábia elleni mérkőzés azonban nem az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult. Az első félidőben még nem volt különösebb gond, hiszen Messi tizenegyesével vezetett az argentin csapat. A szünet után azonban a „kissé” lazább hozzáállásuknak köszönhetően alaposan felborult a papírforma. A szaúdiak öt perc alatt kétszer is bevették Martínez kapuját. 

A folytatásban már egyszerűen nem hibázhatnak, különben elbúcsúznak

Ez volt az a pillanat, amikor a semleges néző tudta, látványos játékra a továbbiakban nem számíthat. Az előnyben lévő Szaúd-Arábia a következő – a nem kevés hosszabbítással együtt – bő háromnegyed órában hősiesen védekezett. Játékosai nem kímélték sem maguk, sem az ellenfél testi épségét, ami hat sárga lapot jelentett számukra. Mentalitásukra jellemző, a hosszabbításban kapusuk egy mentésnél saját csapattársát térdelte fejbe, akit hordágyon kellett levinni. Ez az önfeláldozó harcmodor azonban történetük talán legnagyobb sikerét eredményezte. Az argentinok tehát fájó vereséggel kezdték a csoportkört, ami azt jelenti, a folytatásban Lengyelország és Mexikó ellen már egyszerűen nem hibázhatnak. Ellenkező esetben gyorsan elbúcsúzhatnak világbajnoki álmaiktól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!