Előszállás

2016.12.12. 19:10

Világjáró kirándulás

Előszállás - Több mint negyvenöt ember gyülekezett Előszálláson december első hét végéjén, hogy ebben az évben utoljára induljanak útra...

- Már augusztusban be kellett jelentkezni az ausztriai Kittsee-ben lévő csokoládégyárba - mondta el Kerlang Ferencné Nusi néni, aki az összes kirándulás főszervezője, koordinátora. Ősz elején már össze is áll a létszám, összesen 48-an jelentkeztek.

Az előszállási világjárók első állomása az ausztriai Kittsee volt, ahol az 1960-as évek óta működő Hauswirth-i csokoládégyárat és a Schoko csárdát látogatták, meg. A gyárban temérdek mennyiségű és finomabbnál finomabb csokikat kóstolhattak a kirándulók. Aztán indultak is tovább, hiszen még sok program várt a kirándulókra. A busz Szlovákiának, pontosabban Pozsonynak vette az irányt. Grosz Pálma idegenvezető rutinosan kalauzolta a csapatot, mutatta meg a főbb nevezetességeket. Megtekintették a négy saroktornyos várat, lesétáltak a gótikus stílusú koronázó templomhoz, végigsétáltak a koronázási útvonalon, majd elvegyültek a főtéren található adventi vásárban, ahol az ilyenkor megszokott forralt bor és mézeskalács illata lengte be a levegőt.

Az előszállásiak szép élményeket gyűjtöttek a kiránduláson Fotó: Amatőr felvétel

A nap zárásaként Győrbe érkeztek a világjárók. Betekintést nyerhettek a bazilikába még az esti szentmise előtt, ahol egyebek közt Szent László hermája, Apor Vilmos püspök sírhelye és a Könnyező Szűzanya képe látható, amelyet 1655-ben Írországból menekítettek Győr városába. Végigsétálva a főtérhez vezető úton bukkantak fel a város jellegzetes építészeti vonásai, a zárt sarokerkélyek - úgy is emlegetik Győrt, hogy a sarokerkélyek városa. Gyönyörű díszkivilágításban csodálhatták meg a városházát, majd a sétálóutca fényárjában araszolva érkeztek meg a Széchenyi térre, ahol egy hangulatos adventi forgatagban vegyültek el. Több mint 10 kilométer gyaloglás után, kellemesen elfáradva, sok élménnyel indult haza a társaság, a buszon pedig halk karácsonyi énekekkel hangolódtak a közeli ünnepekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!