Életmód

2016.02.28. 18:02

Állati anyagok a krémekben - Bogarakból, hódból és cetből nyert kivonatokat is használtak régen

Székesfehérvár - Állati eredetű összetevők még ma is megtalálhatók a kozmetikumokban, noha régen többet használtak. Melyek ezek?

S. Töttő Rita

Évezredekkel ezelőtt, amikor még nem volt kozmetikai ipar, nem volt vegyészet, az ember csak a természet adta lehetőségeket használhatta arra, hogy szépítse, ápolja bőrét, vagy vallási, szakrális okokból díszítse azt. Ezek az anyagok többnyire növényekből származtak, de számos állati eredetű anyagot is használtak. Gyalus Boglárka kozmetikai hatóanyag szakértő mesél ezekről:

- Megfigyelték, hogy egyes állatfajok mirigyváladékának illata erotikus hatással van a szervezetünkre. Így lettek illatszerek alapanyagai. Például a hím hód nemi mirigyéből nyert castoreumot, az édeskés illatú moschus-t vagy pézsmát is a férfiillatszerek összetevőjeként ismertük meg. Manapság sok divatos női parfüm alkotóeleme a Tibetben és a Himalájában honos szarvasfajta mirigyváladéka. Ez a védett állatfaj mára kihalófélben van, kíméletlenül vadásszák - magyarázza a szakember. A moschus ára vetekszik az aranyéval, egy állat évente csak 150 grammnyit állít elő belőle. Az állatok védelmében napjainkban szintetikus úton állítják elő.

Gyalus Boglárka: ma sok mindent szintetikusan állítanak elő. Fotó: FMH-archív

A meleg, fás illatú ámbráért az ámbrás ceteknek kellett lakolni. A szürke ámbrát az ámbráscet gyomrából kinyert viaszos képződményből készítik.

- A cetek sajnálatos módon szervezetük más anyaga miatt is áldozatul estek: a spermaceti az ámbráscet fejüregében található viaszos anyag, amelyet a cet spermiumának gondolták. Ezt az anyagot enyhe emulgeáló szerként használták krémek zsír és vízfázisának összedolgozásához, de bőrpuhító hatásáért is kedvelték. Ma már szintetikus úton állítják elő, megvédve evvel az állatokat a kipusztulástól - meséli Boglárka, aki a kárminról is szót ejt: - A nők, amióta világ a világ, vágytak az igazi pirosra, amit nem volt egyszerű megtalálni. Egy Mexikóban honos rovarfaj, a bíbortetű nőstényének szárított testéből készült por hozta el a megoldást: a gyönyörű piros színt! Még ma is a legnehezebb előállítani természetes anyagból ezt a színt. A kármin az egyik legjobb minőségű természetes eredetű vörös festékanyag, amit már az Azték Birodalomban is használtak. Eljutva Európába meghódította a divatvilágot. Gyönyörű színe miatt milliárdnyi bíbortetű esett áldozatul, hogy rúzsnak vagy arcpirosítónak adja a tökéletes színt - mesél szegény bogarak történetéről a szakember, aki szerint 15-20 éve még divat volt a borjú méhlepényéből nyert bőrfiatalító hormon-kivonat is a kozmetikumokban, amelyet azonban ma már nem használnak. És ott van még a lanolin is, amely a birka gyapjának zsírja, mely kiváló bőrápoló anyag, de sajnos szennyezett lehet. - Ha egy terméken nem tüntetik fel, hogy a lanolin tisztított, peszticid mentes, akkor allergiát, rákot okozhat.

Amit még tudni érdemes:

- Egyes kozmetikai cégek ma már biztosítják vásárlóikat arról, hogy nem használnak állatkísérleteket, valamint állati származékokat termékeik előállításához - érdemes az erre vonatkozó jelzéseket figyelni a termékeken.

- Az állati származékokat inkább szintetikus úton előállított anyagokkal helyettesítik. Ez jó hír, de az igazán nagy probléma az a nagy kockázattal járó, nem bőrbarát, sőt inkább betegségeket okozó vegyi anyagok alkalmazása a kozmetikumokban.

- Őseink már nagyon régen rájöttek, hogy a disznózsír magába szívja a virágszirmok illatát. Ez az úgynevezett enfleurage (enflorázs) eljárás, melyet még a mai napig is használunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!