elrejtőzve

2018.08.24. 09:00

Elzárt amazóniai törzsről készített videót egy drón Brazíliában

A légi felvételen látható emberek szinte soha nem lépnek kapcsolatba a külvilággal.

Undated handout picture released January 31, 2011 by Survival International of what they say are uncontacted Indians seen from a Brazilian government's observation aircraft in the Brazilian Amazon forest, near the border with Peru. The Indians appear be to healthy and could be running from Peru due to a invasion of their lands by loggers. AFP PHOTO/Gleison Miranda/FUNAI/Survival - FOR DETAILS GO TO : www.uncontactedtribes.org - RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGN - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP PHOTO / FUNAI/Survival / Gleison Miranda

A Funai, a bennszülöttekkel foglalkozó brazil hatóság közlése szerint a felvételek egy tavalyi, az izolált közösségeket kutató expedíció során készültek, de csak a héten hozták őket nyilvánosságra a kutatás védelme érdekében. A szakértők az Amazonas állam délnyugati részén elterülő Javari-folyó bennszülöttek lakta völgyét vizsgálták. Itt 11 ismert csoport él elzártan, több, mint bárhol máshol Brazíliában. A Funai évek óta tanulmányozza a felvételeken látható közösséget, de ez volt az első alkalom, hogy lencsevégre kapták őket.

A képek erejükkel felhívhatják a kormány és a társadalom figyelmét ezen csoportok védelmének fontosságára – véli Wallace Bastos, a Funai elnöke.

A Funai közlése szerint csapatuk több mint 170 kilométert utazott „hajón, teherautón, motoron” és még 120 kilométert „gyalog a sűrű erdőben”, mire eljutottak a helyszínre, ahol kivájt pálmafatörzsből készült kenukat, egy baltát (fanyélhez erősített kőpengét) és egy zsúpfedelű kunyhót is lefotóztak – írja a The New York Times. Egyelőre nem sikerült azonosítani a törzs nevét, bár vannak etnicitására és nyelvére vonatkozó találgatások.

„Minél többet tudunk az elzárt közösségek életmódjáról, annál jobban meg tudjuk őket védeni” – mondta Bruno Pereira, a Funainak a régióban élő csoportok kutatását koordináló szakembere.

Latin-Amerika legnagyobb országának területén 107 elzárt törzset regisztráltak. Bár a Funai néha fotókat és videókat készít róluk, több mint harminc éve nem léptek velük kapcsolatba.

Bruno Pereira szerint a törzsek tudnak a városokról és a környezetükben lévő farmokról, de gyakran azért választják az izolálódást, mert traumatikus élményeik vannak a külvilággal kapcsolatban.

A külső kapcsolatok gyakran halálos kimenetelűek lehetnek, vérontásba torkollhatnak, vagy hatásukra járvány törhet ki a törzsön belül. Tavaly egy illegális aranybányászokból álló csoport állítólag megölte egy izolált törzs 10 tagját.

„Ha kapcsolatba akarnának lépni a külvilággal, megtalálnák a módját, hogy kommunikáljanak velünk” – mondta Pereira.

Borítókép: Korábbi felvételek egy másik brazíliai, elzárt erdei törzs tagjairól

AFP PHOTO / FUNAI/Survival / Gleison Miranda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!