Antihősös franchise

2019.02.17. 12:00

Egy egész világ szerette meg a bunkó spanyolt

Az rendben van, hogy Hoollywood belefog egy projektbe, ami végül annyira sikeres lesz, hogy egy egész sorozattá növi ki magát az ötlet, de hogy egy európai ország képes legyen egy egész franchise-t csinálni a saját (és ezt abszolút pozitívan mondom) hülyeségéből, az azért ritka dolog.

Tóth Alexandra

A spanyolok viszont létrehozták minden idők antirendőrét, Torrentét, és ezzel az egyik legkedveltebb vígjátékbeli antihőst, akit annyira megszerettünk, hogy a róla készült sorozat egészen öt részesre duzzadt.

Az első, 1998-as részben megismerhettük Jose Lous Torrentét, az exrendőrt, akit teljesen jogosan kirúgtak anno, de azóta is járja az éjszakát csibészségek után kutatva. Kövér, igénytelen, alkoholista, csak a saját érdekeit tartja szem előtt, és egyáltalán olyan karakter, hogy minden jóérzésű embernek heves bukfencet hány tőle a gyomra, mégis van benne valami szimpatikus. A Torrente – a törvény jobb és bal keze című első részben egészen véletlenül tudomást szerez egy kínai gyorsétteremmel takarózó kábítószer-maffiáról és megpróbálja lefülelni. Ehhez társként először a közelmúltban a szomszédságába költözött halkereskedő család fegyvermániás, kiváló lövész, ám közben kissé félnótás férfitagját, Rafit kéri meg, részben célzóképessége miatt, részben pedig azért, hogy így becserkészhesse Rafi csinos és nimfomán nővérét, Amparitot.

A nem túl sok esemény e köré a történet köré rendeződik, miközben nagyokat nevetünk az abszurd bénázásokon és bunkózásokon, de közben azért valahol rosszul is érezzük magunkat, látva az elképesztő igénytelenséget és nyomort, amit a film a szemünk elé tár. Torrente félig nyomorék apjával él egy junkie-tanyát is megszégyenítő módon lepukkant lakásban, az öreget pedig minden nap koldultatja. A város eleve piszkos és bűnözőktől hemzseg, de még a hal­árus családot bemutató képeken keresztül is úgy érezzük a nyers hal iszapszagát, mintha 4D moziban ülnénk.

A Torrente tehát egyszerre szórakoztató és nyomasztó, sötét és omladozó, mint egy kommunizmusbeli város nyomornegyede, mindamellett abszurd, groteszk, vicces és ötletes. Nem az a vígjáték, amire tízből tíz ember azt mondja, hogy szeretné látni a többi négy epizódot is, de mindenesetre meghatározó alkotás. Néhány whiskyt le lehet dobni közben, de enni azért ne nagyon együnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!