EFOTT

2012.07.08. 15:17

EFOTT - Inni és bulizni - ez volt a lényeg!

Velence - Távolról nézve hangyabolyként nyüzsgő színes forgatag volt a Velencei-tó partján megrendezett idei EFOTT. A fesztiválozóknak azonban felejthetetlen élményt kínált a sok program, nem véletlen, hogy már pénteken "létszámrekord-gyanús" volt a rendezvény.

Lovász Lilla

Délelőtt pancsolás a Velencei-tó langyos vizében, a legkülönfélébb strandjátékok, délutántól késő éjjelig koncertek, hajnalig diszkó: aki nem akart aludni, az akár nullától 24 óráig bulizhatott az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján a velencei északi strandon. A legtöbben a koncertek miatt jöttek, de a hamisítatlan fesztiválhangulat ugyancsak jókora vonzerőt képviselt a látogatók között.

Az, aki még sosem járt ilyen helyen, nagyjából a cirkusz, a vidámpark, a játszótér, a színház és sok kocsma keverékét képzelje el. A koncerteken kívül ugyanis tengernyi program várta a fiatalokat. A szervezők pedig a környezet védelméről sem feledkeztek meg.
Akinek ugyanis elege volt a heverészésből - amit ilyen helyeken egyébként remekül lehet csinálni - nekiállhatott például áramot termelni az egyik színpad ellátására. Szobabiciklihez hasonlatos járgányokat kellett tekerni, s az ebből nyert energiát a házigazdák visszaforgatták a fény és hangtechnika működtetésébe. És bár valószínűleg csekély hozzájárulás volt a lábmunkából nyert áram a környezetvédelemhez, jól szimbolizálta a környezettudatos életet. 
- Imádok tekerni, egyszerűen jól esik. A haverokkal Szentendréről bringáztunk le, de nem mondhatnám, hogy kifáradtunk. Ez tehát még bőven belefér - mondta Kiss László, aki ottjártunkkor már több tíz perce termelte az áramot az egyik kerékpáron. Kiderült, azon kívül, hogy "feltöltötték" a színpadot, a kerekezők ajándékokat is nyerhettek: lehetett egyénileg és csapatban is nevezni raklapnyi üdítőkért, amit sokan ki is használtak a hőségben.



És ha már feltöltés: az EFOTT-olóknak csupán addig volt szükségük készpénzre, amíg rá nem töltötték azt a bankókat helyettesítő fesztiválkártyára. 
- Jó ötletnek tartom, hogy nem kell bankjegyekkel fizetni, nem csörög az apró a zsebemben - mondta a nagyszínpad előtti forgatagból kilépve Balogh Róbert, aki Debrecenből érkezett az EFOTT-ra. - Bár nem vagyok "fesztiválszűz", most használok először ilyet. Két apró gond van csak vele: az egyik, hogy nem járt hozzá kártyatartó (hanem úgy kellett szerezni), illetve, hogy nem a karszalagba integrálták az egészet. Utóbbi esetben nem lenne olyan könnyű elveszíteni.


A kártya tulajdonosa azonban a fesztivál területén mindenhol fizethett vele, akár egy bankkártyával. Igaz, így nehezebben lehetett számon tartani, mennyi is fogyott valójában. A fesztiválélet ugyanis nem volt olcsó itt sem.
- Mivel csak egy napra jöttem, és hoztam magammal kaját, arra nem költök, hogy egyek - tudtuk meg a spórolás egyik módját a szombathelyi Márkus Ágnestől. Barátnője, a Szolnokról érkező Tóth Zsófi hozzátette, ebben a melegben nem is nagyon kell enni, az ivás bőven elegendő: - Sajnos a palackozott víz ugyancsak drága, de aki leleményes, akár a zuhanyzóban is ihat. Hosszabb távon persze kell azért áldozni folyadékra és ételre is, de egy kis utánajárással nagyjából 500 forintból jól lehet lakni.

Volt, aki az evést sokkal "gyomorforgatóbb" dologra cserélte. A magasból gumikötélen vethette magát a mélybe, aki nem törődött a tériszonnyal: a tó fölé egy bungee jumping-daru magasodott. 
-  Félelmetes, ugyanakkor ellenállhatatlanul izgalmas volt. Életemben először ugrottam, de mindenképpen ki akartam próbálni, milyen érzés. Azt hiszem, a fejemben most legalább kétszer annyi vér van, mint amennyinek kéne lennie. Bár lehet, hogy a sok koktél is közrejátszik a dologban... - jegyezte meg a zala megyei Bene Dániel, miután fejjel lefelé a földre érkezett. Ahogy felkelt, barátaival indultak is a nagyszínpad felé, ahol akkor éppen Péterfy Bori énekelte, hogy "hajolj bele a hajamba"...

A napközbeni vigasságot és az esték koncerthangulatát a csütörtöki zivatar sem törhette meg: bár sok sátras ázott be, és rengeteg dagonya alakult ki EFOTT-szerte, a felhőkben érkező iszapszagot és a sáros nadrágszárakat leszámítva már pénteken is alig emlékeztetett valami az előző éjjeli felhőszakadására. Csupán két kisebb koncert maradt el és némi csúszás következett be a nagyszínpad programjában: a szervezőbrigád jól vette a természet állította akadályt. A fesztiválozók pedig jó kis mókaként emlékezhetnek rá, ahogy a 2012-es egyetemisták és főiskolások találkozójára is.

Zsúfolt hat nap áll a velencei EFOTT közönsége mögött. Ám vannak, akik már a jövő évit tervezik. Sokan szeretnék helyszínnek akkor is a Velencei-tavat: itt megvan minden hozzávaló, ami egy fergeteges fesztiválhoz szükséges.

Még több cikk az EFOTT-ról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!