Dunaújvárosi Hírlap

2019.05.15. 11:00

Jövőre ünnepelik a partnerség hatvanadik évfordulóját

Perkáta Jövőre ünneplik a hatvanadik évfordulóját a kapcsolatnak a két település között. Együttműködésekről, jövőbeli tervekről beszéltek a találkozó során.

Perkáta kínai testvértelepülésének, Huaxiangnak, valamint Fengtai körzetnek egy delegációja látogatott el a nagyközségbe 2019. május 13-án. Az érkezőket a Győry-kastély szalontermében Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere, Bogó Anikó alpolgármester, dr. Lakos László, Perkáta jegyzője, Pavlicsek Zsolt, Perkáta kínai referense, valamint Horváth Árpád, a Magyar–Kínai Barátság Mezőgazdasági Zrt. vezetője fogadta, illetve a kínai nyelvi szakköre járó gyerekek üdvözölték őket a megtanult kínai szöveggel.

Somogyi Balázs megköszönte a delegációnak, hogy megtisztelték Perkátát látogatásukkal, s szóba hozta, hogy 2020-ban ünneplik a kapcsolat 60. évfordulóját. Felhívta a vendégek figyelmét az épületben immár harmadik éve berendezett állandó tárlatra, amelyet Huaxiang bocsátott Perkáta rendelkezésére, s elmondta, hogy közel harmincezren tekintették már meg a kiállítást az elmúlt években.

– Perkáta ugyan nem nagy település, de lassan hatvan éves kínai kapcsolat kiemeli, növeli jelentőségét a térségben – mondta Somogyi Balázs. Felidézte, hogy 2013-ban egy perkátai ifjúsági csoport látogatott el Huaxiangba, s hangsúlyozta, hogy ők is szívesen fogadnának huaxiangi fiatalokat településükön. Szó esett az évfordulóval kapcsolatos ünnepségről is, valamint az esetleges együttműködésekről.

Wang Lijun, Peking Fengtai kerület kormányzatának vezetője (aki egyben a delegáció vezetője is volt) szólt néhány szót. Megköszönte az üdvözlő szavakat, és elmondta, hogy megtisztelve érzik magukat, amiért ellátogathattak Perkátára.

– Hatvan év jelentős idő. Egy barátság minél régebbi, annál mélyebb lesz, s ez igaz a két település kapcsolatára is – mondta Wang Lijun. Hozzátette még, hogy örülnek, amiért a polgármester ilyen sok ötletet említett, amelyben együtt tudnának dolgozni.

– Fengtai kerület teljes mértékben Huaxiang mellett áll, támogatja a két település kapcsolatát – zárta beszédét a delegáció vezetője, s átadta a szót Wang Hua-nak, aki a Fengtai kerülethez tartozó Huaxiang kormányának párttitkára. Ő csatlakozott az előtte szólókhoz, s kijelentette, hogy fontosnak tartja a két település kapcsolatát. Ezt követően Somogyi Balázs felkérte Horváth Árpádot, hogy mutassa be a delegációnak az általa elhozott két fényképalbumot, amely a kapcsolat kezdeteit dokumentálja. Horváth Árpád felidézte a mezőgazdasági kapcsolat elejét és elmondta: – A távolság nagy Kína és Perkáta között, de ez nem szabott gátat a kapcsolatnak, amely gyümölcsözőnek bizonyult az eltelt évek alatt.

A delegáció megtekintette az intézmény kínai kultúrát, illetve a Győry-család életét bemutató tárlatát, majd elbúcsúztak vendéglátóiktól, s indultak tovább, a látogatásuk következő állomására. HD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!