tájékoztató kiadvány is megjelenik

2018.01.30. 07:00

Új drogstratégia és cselekvési terv készül Dunaújvárosban

Átfogó jellegű, részletes kábítószerügyi szakmai háttéranyagot készítenek a szakemberek az első fél évben.

Pekarek János

Melbourne, 2017. november 30. Az ausztrál rendõrség által lefoglalt egyik kábítószert tartalmazó csomag a melbourne-i rendõrkapitányságon tartott sajtótájékoztatón 2017. november 30-án. A hatóságok mintegy 300 kilogramm kokaint találtak kávé és kakaó közé rejtve Melbourne-ben, az üggyel kapcsolatban két férfit letartóztattak. (MTI/EPA/Joe Castro)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Joe Castro

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az elmúlt évben pályázatot hirdetett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF-ek) működési feltételeinek biztosítására, valamint a kábítószer-probléma kezelését célzó helyi stratégiák megvalósulásának előmozdítására. A pályázat általános célja, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok a helyi igényekre reagáló szakmai tevékenységének előmozdítása, a már működő vagy új és újjáalakuló fórumok folyamatos működésének támogatása, a koordinációs feladatok biztosítása, továbbá a helyi drogpolitikai célkitűzésekhez kapcsolódó programok támogatása.

A Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DBKEF) 2017 novemberében benyújtotta pályázatát két témában, amelyre összesen  1 800 000 forint támogatást nyertek el. A pályázat támogatásával elkészül Dunaújváros Megyei Jogú Város új drogstratégiája, valamint az abból levezetett és kidolgozott cselekvési terv. Mindkettő nélkülözhetetlen és alapvető a DBKEF működése szempontjából.

A konkrét meghatározások alapján a DBKEF a helyi igényekre a legoptimálisabb módon tud reagálni, koordinációs feladatát még pontosabban és precízebben tudja majd ellátni. Az illetékességi területén működő különböző szakterületek intézményei által végzett munka, a biztosított szolgáltatások közötti párhuzamok eredményesen kiszűrhetők vagy finomíthatók, a hiányok hamarabb és pontosabban meghatározhatók.

Az adatfelvétellel, a telefonos szakértői interjúkkal, az online kérdőívekkel alátámasztott, azok feldolgozásával és értékelésével elkészített aktuális helyzetelemzés, problémafelmérés a következő lépcsőfokot biztosítja a DBKEF számára. Az összeállított eredményeket a DBKEF tagjai és a meghívott szakértők részére mutatják majd be, így ismét közösen, a helyi sajátosságokra, igényekre reagáló, a város ellátórendszerének lehetőségeire is vonatkozó szakértői, konszenzuson alapuló anyag készül. Mindezek alapján Dunaújváros képviselő-testületének kellő alapossággal összeállított szakmai anyag kerül a birtokába, hogy a végleges drogstratégiát és a város erőforrásait is figyelembe vevő cselekvési tervet alkothasson.

A pályázat másik fontos eleme, hogy a DBKEF tájékoztató kiadvány megjelentetését készíti elő. Ebben a szakmai anyagban bemutatkozna a dunaújvárosi fórum, ismertetnék a felépítését és funkcióját, valamint az illetékességi területén működő szervezetek elérhetőségeit, profiljukat, a drogproblémával kapcsolatos tevékenységüket. Neves szakmai előadók által tartott prezentációk útján kívánják minél több dunaújvárosi lakos számára a témához kapcsolódó tudást eljuttatni.

Tekintettel arra, hogy a kiadvány teljes egészében a Dunaújvárosban működő intézmények, civil szervezetek, egyházközségek, szakmai csoportok munkájának, jellemzőik és elérhetőségeik összefoglalása, egy hiánypótló tájékoztató anyag készülhet, amelyre régóta igény mutatkozik. A kiadványt és az előadásokat 2018. első fél évében valósítja meg a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi fórum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!