Dunaújváros

2012.11.09. 06:05

Vasmű - Sztrájk? Tárgyalás? Még nem döntöttek

Duanújváros - Sokan mára vártak döntést a szakszervezeti tisztségviselőktől az év eleje óta húzódó bértárgyalásokkal kapcsolatos további lépésekről. Ám a szövetségi tanácsülésen sem jutottak döntő elhatározásra.

Pekarek János

Szövetségi ülésen vitatták meg a vasmű Vasas szakszervezetének képviselői a bértárgyalások helyzetét csütörtökön délelőtt.
Nagy vita lehetett, mert Mucsi Zoltán,  a Dunaferr DV Vasas Szakszervezet elnöke szerint még nem jutottak dűlőre.

- Egyelőre nem tudok információt adni arról, hogy milyen lépések  várhatók az érdekvédők részéről a közeljövőben - mondta a szakszervezeti elnök. Aki egynapi haladékot kért arra, hogy állásfoglalásukat részletesen és pontosan megfogalmazzák a vezető tisztségviselők részvételével.
Vagyis: szombaton tudunk beszámolni az érdekvédők stratégiájáról.


Röviden összegezve a helyzetet: arról kell határozniuk a szakszervezeti vezetőknek, hogy sztrájkoljanak-e az idei béremelés kikényszerítése érdekében, vagy más eszközökkel (értsd: tárgyalásokkal) próbáljanak eredményre jutni.
November közepén járva ez meglehetősen sajátos helyzet.

Különösen, hogy a vasmű kollektív szerződésének értelmében március elsejéig kell(ene) lebonyolítani a bértárgyalásokat. Ez azonban (a kormány által elvárt béremelések kivételével) nem történt meg az adott határidőig. Sőt: többször is meghosszabbították a tárgyalási határidőt, egy ízben munkabeszüntetést is szerveztek, de mindmáig csak a munkáltató által felajánlott 4,2 százalékos béremelés felét, 2,1 százalékot fizették ki.

A szakszervezet legutóbbi álláspontja az volt, hogy nem járulnak hozzá további halogatáshoz, hanem a maradék 2,1 százalékot azonnal fizessék ki (beleértve a szociális juttatások hasonló mértékű emelését is), mivel a hivatalos infláció a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint már meghaladta a havi hat százalékot. Vagyis: az év elején tervezett béremelés egésze is reálbér-csökkenést jelentene.
A legutóbbi megegyezési határidő szeptember végén járt le: azóta, tudtuk meg az érdekvédelem vezetőitől, semmiféle tárgyalás nem jött létre a béremelés ügyében  és érdemi kapcsolatfelvétel  sem történt.

Más ügyek is nyomasztják a vasmű dolgozóit.
A nyáron bejelentette a vállalatvezetés, hogy mintegy nyolcszáz emberrel csökkentik a létszámot a gyárban. Főként az adminisztratív s a szellemi állományúak között,  és bezárják a Lőrinci Hengerművet is. Ezekben az ügyekben sincs még döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!