Dunaújváros

2016.07.06. 18:00

Terep(v)iszonyokra

Dunaújváros - Sokszor találkozunk jártunkban, keltünkben érdekes emberekkel és eszközökkel. Velünk is ez történt. Megálltunk, megkérdeztük, megírtuk.

Várkonyi Zsolt

Bense Balázs egy különleges bringával közlekedik, amelynek különleges neve is van, úgy hívják, hogy fatbike , azaz dagibicikli . Ezt még korábban az alaszkaiak találták ki az ottani téli terepviszonyokra, hogy a széles gumikkal fennmaradjon a havon, ne süllyedjen el - mondta el nekünk. Van belőle tömlős és tömlő nélküli változat is, ez jelenleg hétsebességes, de létezik ennél alacsonyabb és magasabb fokozatszámú is.

Bense Balázzsal a Babits utcában találkoztunk. Megállítottuk, megkérdeztük, készséggel válaszolt Fotó: Várkonyi Zsolt

A bringa jó betonra és más terepre is, ennél a változatnál a keréknyomással lehet játszani, azzal, hogy keményebbre fújjuk vagy puhábbra engedjük. Magyarországon még annyira nem elterjedt, Pesten lehet néhányat látni ebből, ez a darab egyébként Olaszországból származik. Az előző bringája is ilyesmi volt, szeretett volna valami hasonló őrültséget keríteni. Teljesen elégedett vele. Sokan kérdezik tőle: milyen tekerni, de állítja, semmivel sem nehezebb, mint egy hagyományos mountain bike -t hajtani. Lakásban tartja, bár ha ezt a bringát ellopnák, nehezen lehetne eladni, mert azért mégiscsak egy kuriózumnak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!