Dunaújváros

2012.11.12. 20:42

Egy hétig szabadegyetem - Előadások és kísérletek a Tudomány Hetén

Dunaújváros - Mi lesz az atomerőművekkel, milyen szerepe lehet egy felsőoktatási intézménynek a szűkebb régió fejlődésében? - többek között e kérdésekre is választ kaptunk a nyitó napon.

Szabó Szabolcs

Ha november, akkor Tudomány Hete - így van ez immáron tizenegy éve. A második ikszét megkezdő tudományos börze ezúttal is kettős céllal indul harcba: vaskos szakmai előadásaitól komoly, a jövőben akár anyagilag is megtérülő fejlesztéseket, kutatásokat, miegymást várnak. Az ismeretterjesztéssel egybefűzőtt bemutatói és programjai pedig talán közelebb hozzák a város érdeklődő polgárságát és a campust.

A recept nálunk szerencsésebb országokban hosszú évek óta bizonyított, és az utóbbi évtized is igazolja, hogy a mélyen szakmai tudóstalálkozó mellett az egyszeri betérő, akarjuk mondani: az érdeklődő laikus is használható ismeretekkel tér haza a főiskoláról. Fontos rögzíteni, hogy az e héten áradó tudásfolyam ingyen és bérmentve kínálja csemegéit. Ha mindenzt egyéb,  magán úton próbálnánk beszerezni, az tekintélyes összegbe kerülne, a hozzáférés vélt vagy valós szűkösségéről nem is beszélve. A következőkben felidézzük a nyitó nap általunk hallgatót előadásait és az előttünk álló kínálatból is ajánlunk befogadható tudományszeletkéket.

Tartva a hagyományt, hétfőn is plenáris üléssel nyitott a tudományhét. Dr. Kadocsa László rektorhelyettes üdvözlő gondolatai után az Óbudai Egyetem oktatója, Dr. Réger Mihály a Ford autógyár technológiai fejlődéstörténetéből merítve hasonlította a kutatás és fejlesztés módszereit régen és ma. A folytatásban a Belgiumból érkező Hardy Mohrbacher professzor acélipari fejlesztésekről értekezett, többször hangsúlyozva: az egyre élesedő nemzetközi versenyben csak minőségi termékekkel lehet megmaradni a gyártóknak. Mohrbacher szerint a helyi vasműben is folynak minőségi és reménytkeltő fejlesztések. Főként a paksi atomerőmű üzemidő hosszabításának irányáról és lehetőségeiről beszélt dr. Trampus Péter, aki szerint az atomerőművek kora nem járt le, sőt, 10-20 éven belül jelentős fejlesztések válhatnak valóra e téren. A záróelőadásban dr. Keczer Gabriella és dr. Gulyás László a főiskolák-egyetemek regionális szerepéről készült kutatást mutatott be, amelybő kiderült: egy felsőoktatási intézmény valóban  lehet egy-egy szűkebb régió gazdaságfejlesztési motorja, ám ehhez összahangolt stratégia kell.

 

Ötletbörze után vár a Kutatók Éjszakája

Hétfő délután a Duna Stratégia Fórummal folytatódott a programsorozat. A Közép-Duna Mente gazdasági lehetőségeit bemutató előadások mellett nyílt workshopokon ötletelhettek a meghívott szakemberek. Öt szakmacsoport képviselői fejthettek ki véleményüket és ütköztethették álláspontjukat: Felsőoktatás, a kis- és középvállalkozói szektor versenyképessége, agrárgazdaság, környezet-, és vízgazdálkodás, turizmus. Szerdán este jelentkezik a Kutatók Éjszakája a két helyszínen, 18 órakor induló "esti szabadegyetemen" a 35(!) látványos kísérletet kínál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!