Dunaújváros

2012.09.12. 20:17

A droghasználat ellen - Több ezer fiatalt szeretnének megszólítani a városban

Dunaújváros - Nyolcvan milliós pályázati forrásból frissítené a városi ifjúságügyet és erősítené drog-prevenciós aktivitását az önkormányzat. A pénz már megvan, a szakmai csapat felállt. Programok sokaságára készülnek.

Szabó Szabolcs

 A városban élő fiatalok védelme és támogatása közös ügy. Nagyon komoly szakmai alapozó munka és tervezés után most kaptunk egy lehetőséget, hogy számos fontos elképzelést megvalósítsunk, remélhetően minél nagyobb sikerrel - fogalmazott a közgyűlési teremben tartott ifjúságügyi tájékoztatón Cserna Gábor polgármester.
  
A sajtó képviselői számára kiosztott háttéranyag szerint az előttünk álló két tanévben közel nyolcvan millió forint áll majd a szakemberek rendelkezésére ahhoz, hogy átgondolják és kialakítsák az ifjúsági terület fejlesztési irányait és minőségi előrelépést érjenek el a tanácsadás, a közösségi élet, a drogprevenció és a felnőtt életre történő felkészítés területén.


A projekt vezetője, Szemenyei István elmondta,  két alappillérről indulva kívánják megvalósítani a terveket. Az ifjúsági láb kiemelt célkitűzése, hogy segítse a 12 és 21 év köszötti korosztályok iskolai előmenetelét, a tudatos pályaválasztást, valamint a közéleti részvétel fejlesztését. A program másik lába a kábítószer-fogyasztást megelőző alternatív utak és lehetőségek kiépítése és szélesítése. A szavak szintjén már remekül álló szakmai célkitűzések mellé természetesen konkrét cselekvési tervet is csatolnia kellett a pályázónak, azaz az önkormányzatnak.

A Munkásművelődési Központban újra nyitja majd a kapuit az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda (IITI), ahol főként úgynevezett alacsonyküszöbű, azaz bárki számára elérhető szolgáltatások várják majd a fiatalokat. Az IITI-ben ingyenes jogi, továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás is folytatnak majd. Mindez elérhető lesz a jövőben az intézmény honlapján is.

Felkereső jellegű ifjúságsegítő programok ugyancsak indulnak szociális munkások és önkéntesek bevonásával. A drogalternatíva kezdeményezés részeként, a Magyar Református Egyház drogambulanciájának bevonásával tematikus csoportokat is indítanak.   Megszületik egy nyolc füzetkéből álló kiadványsorozat is, amely az önálló életvezetéshez elengedhetetlen tanácsokkal és információkkal segíti majd a fiatalokat. Az előttünk álló két tanévben több ezer diákot és fiatal felnőttet szeretnének megszólítani a szervezők. 

Közösségi élmény: tíz sportág, húsz alkalom

Az Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda (IITI) korábban számos kulturális és sportprogramot szervezett a fiataloknak. E hagyomány részben újjáéledhet a jövőben. Tanévenként tíz sportágban, több mint húsz alkalommal biztosítanak majd tömeges sportolási lehetőséget a diákoknak és családtagjaiknak. A kiemelt sportágak: labdarúgás, kosárlabda, Bowling, ping-pong, tollaslabda, futás, kerékpározás, korcsolya, úszás, gyaloglás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!