Dunaújváros

2015.08.20. 15:51

Mert van akaratunk, hazánk - Négy egyház képviselője mondott áldást az új kenyérre

Dunaújváros – Ünnepi köszöntővel, áldással, az új kenyér megszentelésével, megszegésével és szétosztásával kezdődött a dunaújvárosi Augusztális a szigeten.

Körmendi Erzsébet

A fúvószenekarok és mazsorettek teremtették meg a jó hangulatot az ünnep előestéjén a város Augusztális rendezvényéhez, amelyre a borongós, időnként szakadó eső ellenére is sokan lezarándokoltak a Szalki-szigetre. Cserna Gábor polgármester köszöntötte a résztvevőket. Ünnepi beszédében hangsúlyozta:

– Szent Istvánban, államalapító királyunkban a magyar nemzet életútját kijelölő, minden idők legnagyobb formátumú politikusát tiszteljük. Ő volt az, aki egyház- és nemzetépítőként tudatosította a magyarokban és Európával, hogy adottságaink, teljesítményünk és szellemi gazdagságunk tekintetében a mi helyünk a legrangosabb nemzetek között van. Ez az elsőség nemcsak hitet jelentett, hanem azt is, hogy nekünk magyaroknak küldetésünk, feladatunk és felelősségünk van, ezáltal pedig jövőnk.

Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester és Cserna Gábor polgármester szegte meg Dunaújváros idei új kenyerét Fotó: Zsedrovits Enikő

– Amíg vannak céljaink, baj nem érhet minket. Jó céljainkban megerősít bennünket, ha tudjuk, nem vagyunk egyedül. Mert sokan vagyunk, akik Szent István örökségét követve nem csak érezzük, mi lenne jó az országnak, vagy mi lenne jó szűkebb hazánknak, Dunaújvárosnak, de tenni is készek vagyunk érte – mondta Cserna Gábor polgármester. Majd a helyi teendőkről beszélt... Dunaújváros 2020-ig 7.4 milliárd forint uniós támogatást használhat fel, amely plusz kormányzati forrással is bővülhet. A fejlesztési elképzeléseinket öt témakörbe csoportosítottuk: a tömegsport, az uszoda, a Szalki-sziget fejlesztése, az önkormányzati épületek, intézmények felújítása, az úthálózat és a tömegközlekedés fejlesztése, a déli ipartelep átalakítása logisztikai központtá, a hulladékkezelés és a közműhálózat fejlesztése, a Duna-parti löszfal rekonstrukció karbantartása.

Az új kenyérből sokaknak jutott egy jókora szelet

A Vasas Néptáncegyüttel vérpezsdítő táncokkal szórakoztatta a közönséget. A szakadó esőben is sokan megnézték a műsort  Fotó: Zsedrovits Enikő

A polgármester ünnepi gondolatai után Böttger Antal református, Stermeczki András evangélikus lelkész, Kovács István görög katolikus parókus, Szeleczki Csaba római katolikus káplán mondott áldást. Mindhárman azt hangsúlyozták: merjünk minden nap hálával élni az Isten felé. Mert van mindennapi kenyerünk, van akaratunk, hazánk, tudunk sok mindent tenni az országért, az emberekért.

Az ünnepi kenyérszegés után szórakozásé volt a főszerep, Vasas táncnyitánnyal.

 

Szent István Kupa, hagyományosan

A színpadi műsoron kívül is számos érdekesség várta mindazokat, akiket a borongós idő sem tántorított el a dunaújvárosi Augusztálistól. Szurkolhattak például a strandfoci, vagy a strandkézilabda mérkőzéseket játszó csapatoknak, vagy esetleg a röplabdázóknak. Ezeknek a Szent István Kupa sportprogramoknak nagy hagyományai vannak a város huszadikai rendezvényén.

Érdekesség volt az EU-stand. A gyerekeket játszóház játszóház, tranbulin, légvár és vidámpark várta. Továbbá a rendezvény gasztronómiai felhozatala is nagyon erős volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!