Dunaújváros

2013.04.09. 18:43

Víztelen lesz majd a domb?

A környék több, lösz által veszélyeztetett részéhez hasonlóan a Táborállás lakói, telektulajdonosai, és az önkormányzat is elhúzódó harcot vív a vízzel.

Pekarek János

A rendkívül csapadékos első negyedév (amelyben  a meteorológiai adatok szerint több eső és hó hullott, mint az egész téli évszakban) igen sokat rontott a környék löszfalainak állapotán. Nem volt kivétel ez alól a Dunaújváros partszakasz legsérülékenyebb része, a táborállási domb sem. A katasztrófavédelmi jelentések szerint egy magáningatlan melléképületének sarka alatt megcsúszott a talaj, és leomlott az alatta lévő telekre. Az eset, mint eddig másutt is, itt sem veszélyeztetett közvetlenül sem vagyontárgyakat, sem emberéleteket.

 

A Táborállás utcáiban folyamatosan telepíti a vízgyűjtő és -elvezető csöveket a Sycons Kft. Lehet, hogy sziszifuszi harcot vívunk? (Fotó: Vohlmann György)

Azonban mi, akik régóta élünk kevéssé állékony löszfalak közelében, tudhatjuk, hogy a sok csapadék évekre előre kárt tehet-tesz  talajban. A dunaújvárosi Táborállásnál legutóbb 2010 őszén volt nagy talajmozgás.  Az azóta elkezdett talaj-víztelenítés azóta is folytatódik (lásd képünket), a legveszélyeztetettebb területeken, az Ivó utca, Harcsa utca környékén a már földbe épített vízgyűjtő- és víztelenítő csövek folyamatosan működnek, óránként több száz liter vizet vezetnek ki a dombból. A munkálatokkal megbízott Sycons Kft. emberei folyamatosan dolgoznak a víztelenítő csövek beépítésén a Táborállásnál. Az időjárásra és a helyzetre azonban jellemző, hogy van olyan gépük, amit az út melletti  sár, vagy inkább: az ingovány miatt jódarabig nem tudnak használni. A jobbára hétvégi telkeket és házakat tulajdonosaik évek óta nem, vagy alig használják. A lakóépületeket is kiürítették. A környék valószínűleg csak sokára nyeri vissza régi képét.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!