Dunaújváros

2012.11.13. 07:08

Hogy ne csússzon tovább a part

Rácalmás - A korábbi partfal-stabilizációs munkáknak köszönhetően négy métert csökkent a talajvíz szintje a csúszásveszélyes ófalui részen. A löszpart megerősítése nagy erőkkel folytatódik.

Körmendi Erzsébet

A Duna nyugati partján húzódik az a löszpart, amelynek mozgása veszélyezteti Rácalmás ófaluját. A mezőföldi szántóföldek felől nagy mennyiségű víz áramlik a Duna irányába. A hét-nyolc méter mélyen elterülő agyagréteg felett áramló víz miatt nyomás alá kerül a földréteg, tolóerőt fejt ki, ezáltal hatalmas karéjban mozog az egész "lepény" a Duna felé. Repedések figyelhetők meg a házakon, az úttesteken, járdákon, kerítéseken. A mozgások megakadályozására  az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt évtizedekben: állami és uniós támogatással több ütemben folyamatosak voltak a kármegelőzési munkálatok. Jelenleg az úgynevezett 2/b ütemnél tartanak, amelyre 275,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a település.

Szemesi István, a  kivitelező Sycons Kft. ügyvezetője kalauzolt bennünket a munkaterületen, a  Kossuth utca, Parti sétány, Szávó és Hajós köz által határolt részen. A Szávó közben felnyitott aknában hallhattuk a korábbi beruházások hatását: tíz-tizenkét méteres mélységben zubogott a talajvíz a Duna felé. A projekt révén megvalósul a partszakasz védelme: legyező dréneket, fúrt cölöptámaszokat építenek, a felszíni vizeket gyorsan elvezetik és a vízhálózat csúszásból adódó hibáit kijavítják. A stabilizálás kulcsa, hogy szivárgó rendszerekkel összegyűjtsék az agyagprizma fölötti talajrétegekből a mozgást előidéző vizet, és elvezessék azt a Duna irányába.  A munkák nagy részét fúrókkal végzik, hogy a lehető legkevesebb károkozással oldják meg a feladatot. Tanúi lehettünk, ahogyan hatvan centis átmérőjű furatot vájnak tizennégy méter mélységben a földbe, megtöltik  betonnal, és ezekkel - mintegy cölöpökkel - rászegecselik a felső talajrétegeket a kemény agyagra, hogy ne mozdulhassanak el egymáson.

A kivitelező júliusban kezdte a munkákat és már a hetven százalékával elkészült. A befejezés - határidő előtt - jövő nyár elejére várható.

 

A lakóházak kertjében is dolgoznak

Érdekességként néhány műszaki adat. A  hatvan centi átmérőjű, tizennégy méter mélységbe lehatoló vasbeton cölöpből hatvankilenc készül. Háromméterenként  kavicsoszlopot tolnak a mélybe a Kossuth utcában, összesen hetvenkettőt. Szivárgóból ezerkétszáz méter épül, kétszázötven centis nagy aknából öt lesz. Harmincnál több ház kertjében  dolgoznak - de még senki sem panaszkodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!