Dunaújváros

2012.10.08. 16:32

Bölcsis évtizedek: a Makk Marci idén 30 éves

Dunaújváros - A város tizedik bölcsődéjeként harminc évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Makk Marci a Békében.

Körmendi Erzsébet

Tudósítás az 1982. június 29-ei DH-ból: "Elkészült a Béke városrészben Dunaújváros második legnagyobb, százszemélyes bölcsődéje. A gyermekintézményt másfél esztendő alatt készítette el a 26-os építő vállalat. Értéke 27 millió forint." Az idézet a Makk Marci Bölcsőde jubileumi rendezvényén hangzott el hétfőn. Az ünnepség olyan volt, mint maga az intézmény: gyermek és családcentrikusság, szakmaszeretet,  az egykori és a jelenlegi kollégák, nevelési partnerek iránti tisztelet jellemezte. Kiállítás nyílt a  bölcsisek rajzaiból és a gondozók alkotásaiból.

A Makk Marci mai  ünnepsége alkalom volt a korábbi gondozottaknak arra, hogy az óvodából, iskolapadból visszatérjenek néhány órára a boldog játékok  színhelyére, az egykori bölcsődéjükbe, és elkápráztassák szeretett gondozónőiket. Bekker Kristóf, Miskovicz Máté és Szabó Levente harcművészeti tudását mutatta be, Koffán Berta és Csák Laura szavalt és dalolt, Pásti Anna furulyázott, Hosnyánszki Noémi és Orgovány Zoltán táncát vastaps kísérte.
 
- A bölcsőde átadásának első éveiben a feltöltöttség százötven-százhatvan százalékos volt. Beszoktatás hiányában a gondozónőnek ha tíz öle és karja lett volna, az is kevésnek bizonyul az apróságok vigasztalásához  -emlékezett vissza  Sipos Istvánné, aki  tizenöt éve vezeti a Makk Marcit.
Oldalak telnének meg, ha felsorolnánk az elmúlt harminc év változásait, fejlesztéseit. Mesélhetnénk a  gyermekközpontú  játszóházakról, a családi napokról,  a rigólesekről, a közös éneklésekről, vagy  a kiskertjükről, ahol borsó, sóska, paradicsom terem. Ám helyszűke miatt egy szülői mondattal zárom, ami sokat mond: "Fantasztikus emberek, tapasztalt nevelők, akik segítik a szülőket, tanítják, terelgetik a gyerekeket teljes odaadással."

Egészségnappal, ételkóstolóval folytatják az ünneplést  a Makk Marciban kedden délután. Szerdán mozgásnapra várják  a szülőket is, hogy a gyerekekkel közösen töltsék a délutánt. Csütörtökön szintén a  szülőkkel közös  nagyrendezvénnyel, Őszi Vigassággal zárul a harmincéves  bölcsi  jubileumi programsorozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!