Dunaújváros

2012.09.15. 06:43

Politikai döntés? Követhetetlen a szakmai koncepció a rendőri leváltások mögött

Dunaújváros - Szakmailag érthetetlen döntés született Budavári Árpád városi rendőrkapitány felmentésével. Vagyis: politikai döntés született? - kérdezi a Független Rendőr Szakszervezet megyei elnöke. Aki szerint a történtek hatalmas bizonytalanságot keltenek.

Pekarek János

- Furcsálljuk Budavári Árpád ezredes, dunaújvárosi rendőrkapitány vezetői megbízatásának indoklás nélküli visszavonását - mondta lapunknak tegnap Orgovány Zoltán nyugdíjas rendőrtiszt, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) megyei elnöke, a Dunaújváros Biztonságáért Fórum alelnöke.



- A legnagyobb bajunk az indoklás nélküli felmentéssel van - fejtette ki Orgovány. - Az érvényben lévő rendelkezések szerint bárkit el lehet mozdítani vezetői beosztásából  osztályvezetői szint fölött. Egy ilyen intézkedésnek vélhetően komoly oka van. Akkor ezt az okot miért nem ismerhetik meg a kollégák, a közvélemény, sőt, maga az érintett sem? Ez az eljárás csak arra jó, hogy táptalajt nyújtson mindenféle pletykának és összeesküvés-elméletnek. Kinek jó ez? Miért jó az, ami megtörtént, hogy felmentenek egy vezető beosztású budapesti rendőrtisztet, és Zala megyébe küldik? Ha Budapesten nem volt jó, akkor miért lesz jó Zalában? S ha ott jó, akkor miért nem jó Budapesten? Lehet, hogy ezek mögött a felmentések és áthelyezések mögött létezik valamilyen koncepció, de akkor ezt miért nem tudhatja senki sem?

Orgovány leszögezte, hogy ez a fajta eljárás rendkívül megalázó minden érintett számára. Jól teljesítő, tapasztalt emberekről van szó.
- A Független Rendőr Szakszervezet szurkol azért, hogy valaki vigye a strasbourgi uniós bíróság elé az ügyet, hogy kiderüljön ennek teljes értelmetlensége! Ehhez minden segítséget megadunk - jelentette ki az FRSZ megyei elnöke, megemlítve, hogy a közelmúltban hasonló körülmények között mentették fel a megyei rendőrfőkapitányt és a dunaújvárosi katasztrófavédelmi parancsnokot. 
- Ezek az intézkedések mind szakmailag, mind gazdaságilag érthetetlenek - jegyezte meg Orgovány, hozzáfűzve, hogy például a felmentett megyei főkapitányt annakidején két fontos feladattal bízták meg: az eredményességi mutatók javításával, és a veszteséges gazdálkodás legalább nullszaldóssá alakításával. Mindkettőt teljesítette.



A megyei FRSZ elnök is úgy tudja, mint mi, hogy a döntés Budavári felmentéséről  nem a frissen kinevezett megyei főkapitánytól, hanem magasabb szintről származik. S bár hetek óta rebesgették, végül csak e hét szerdáján közölték a parancsot.
- Ez óriási bizonytalanságot okoz az állományban-  mondta Orgovány Zoltán. Hozzátette: lehet a fejeket, azaz a vezetőket kény-kedv szerint cserélgetni, de ettől nem lesz sem több rendőr, sem kevesebb bűnügy.
- Követhetetlen az a szakmai koncepció, ami a leváltások mögött áll! - szögezte le az érdekvédelmi vezető. Mint mondta: ha csak találgatásokra alapozhatnak az érintettek és beosztottaik, akkor nem korrekt és nem transzparens, azaz nem átlátható a rendszer. Ha nem tudható, hogy milyen hibák vagy hiányosságok miatt váltották le a kapitányt, akkor hogyan javítsanak munkájukon az utódok, a beosztottak?
- Bízunk abban, hogy a  leváltott vezetők megtalálják számításukat a jövőben, és nem tűnnek el a süllyesztőben! - így Orgovány Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!