Dunaújváros

2012.09.21. 08:54

KRESZ: korszerűsítették a szabályokat

Székesfehérvár - A Magyar Autóklub érdekvédelmi- és képviseleti munkát végzett az elmúlt hónapokban, szakemberei részt vettek a KRESZ korszerűsítésében - mondta Farkas Károly elnök.

zaol.hu

Konkrét, a közlekedőket közvetlenül is érintő jogszabályi eredménye van annak a munkának, melyben a Magyar Autóklub szakemberei is részt vettek  - árulta el Farkas Károly, a klub közép-dunántúli régiós szervezetének elnöke. Hangsúlyozta,  hatékonyan léptek fel a közlekedési bírságok csökkentése érdekében.

A legfőbb változásokról szólva az elnök elmondta, a KRESZ  megtiltja a lézerblokkolók, vagy  más olyan eszközök használatát, amelyek a közúti ellenőrzést akadályozzák, zavarják,  annak eredményét befolyásolják, de az ellenőrzést előrejelző készülékek használatát nem. Ugyanakkor ha egy kerékpáros a kerékpárúton közlekedik,  akár alkoholos befolyásoltság alatt is állhat bizonyos mértékig.  Vagyis az autósoknak még inkább oda kell figyelniük a kerékpárral közlekedőkre. Ha egy  közterület-felügyelő a jármű megállítására karjának vagy fehér szegélyű piros tárcsának függőleges feltartásával, piros vagy fehér fény körbeforgatásával, illetőleg síppal ad jelzést, akkor meg kell állni - mondta Farkas Károly.

Kiemelte, a nyugat-európaihoz hasonló módon az  autópályán, autóúton kialakult torlódás esetében a belső forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódni, az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehető legjobban  jobbra kell húzódnuk a  megkülönböztető jelzést használó, útfenntartást, úttisztítást, forgalomellenőrzést, műszaki mentést végző gépjármű közeledése esetén.   A megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.  Személysérülést okozó baleset és egy jármű kigyulladás esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani. A jármű vezetője a segítségnyújtáshoz az elsősegélynyújtó felszerelést, valamint ha ilyen van, a tűzoltó készüléket köteles használni,  a segítségnyújtó rendelkezésére bocsátani - mondta a szakember.

A bírságok változásával kapcsolatban kiemelte, sok esetben csökkent a szabálysértés miatt kiróható összeg, de  új tételeket is bevezettek.  A jogosítvány hiányáért többet kell fizetni, bírsággal sújtható az is, aki az autópálya lehajtósávjában halad, a behajtási tilalmat vagy a kötelező haladási irányt megszegi, vagy figyelmen kívül hagyja a vasúti átjáróra való ráhajtás szabályait. Az is büntetésre számíthat, akinek véralkohol szintje 0,5 és 0,8 ezrelék közé esik, és nem gép meghajtású járművet vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!