Dunaújváros

2012.08.28. 05:24

Ápolási gondok: hová fordulhatnak az érintettek?

Dunaújváros - Sok családnak jelenthet gondot a rendszeres ápolásra szoruló idős családtag gondozása. Az érintett helyi önkormányzatnál is érdemes tájékozódni.

Szabó Szabolcs

Mint korábban olvashatták már: megszűnt a kulcsi klinikán az ápolási osztály. A hozzátartozók pedig a közelmúltban értesítést kaptak arról,  gondoskodjanak a betegük elhelyezéséről.
Háttér: az országos egészségügyi struktúra átszervezésének egyik elemeként   májustól állami kézbe került a Szent Pantaleon Kórház, és  az új rendszerben júliustól elvették tőlük a korábbi negyvenöt  ápolási ágyszámot. De helyette kaptak negyvenöt rehabilitációs férőhelyet. A kórház igazgatója, Mészáros Lajos akkor elmondta:  - A rehabilitáció más jellegű tevékenység, de  vannak átfedések: az ápolásra szorulók közül  például az agyvérzéses, traumás rehabilitációt igénylő  betegeket továbbra is elláthatják Kulcson.

Sajnos, a mindennapi szakszerű ápolást igénylő betegek és hozzátartozóik közül sokan kerültek reménytelen helyzetbe. Ugyanis, szinte lehetetlen bekerülni egy-egy szociális intézménybe, vagy a beugró és a további rendszeres havi költség olyan magas, hogy azt sokan nem tudják kifizetni. Lapunk egyik kisapostagi olvasója saját tapasztalait osztotta meg munkatársunkkal, remélve, hogy segítségül szolgál majd az érintetteknek.
- A kórházi kezelés után hazahoztam  a férjemet, ám egyedül nem tudtam megoldani a mindennapi szakszerű ápolást, a mosdatást és a szükséges napi teendőket. Egy ismerősöm javaslatára fordultam a helyi önkormányzathoz, ahol napokon belül elkészítették a szükséges papírokat és a férjem haláláig szakszerű ápolásban-gondozásban részesült. Lehet,  sokan nem is tudják, hogy az önkormányzatnál is kérhetnek segítséget, ám érdemes tájékozódni. Itt Kisapostagon biztosítottak szakembert és  sokat segítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!