Dunaújváros

2012.07.07. 08:19

Életeket mentettek a szabadnapos tűzoltók

Kápolnásnyék - Csütörtökön este nagy vihar támadt. Akkor két szabadnapos szentendrei tűzoltó kimentett három embert egy házból, amelynek nádfedelű tetejébe belecsapott a villám.

Szabó Zoltán

A horgásztanya teteje, felső szintje teljesen leégett. A helyszínen még mindig érezni lehet az égésszagot, fekete pernyén, kormon tapos a láb. Kis traktorral üszkös fadarabokat, törmeléket tolnak kupacba. Odébb tűzoltók állnak. Elismerésképpen soron kívül előléptették a két tűzoltót. Bérczi László  dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője mondott méltató szavakat, példaértékűnek nevezve helytállásukat. Benkovics Zoltán  dandártábornok, a Pest Megyei Katasztróvadélemi Igazgatóság igazgatója bejelentette: Margaritovics Márkó főtörzsőrmester, Langer Lajos zászlós lett.

Margaritovics Márkó törzsőrmesterből, Langer Lajos főtörzsőrmesterből lépett egyet előre. Tőlük kérdeztem, mi is történt.
 
- Agárdról jöttünk, amikor láttuk, hogy a tető teljes terjedelmében füstöl. Félreállították a kocsit, és bementünk az épületbe megkeresni a lakókat - idézi fel Margaritovics Márkó - Egy asszony jött elénk, telefonnal a kezében, elmondta, hogy egy kisgyermek van még benne, a felső szinten pedig egy férfi, a ház tulajdonosa. Bementünk a gyerekért, aki teljesen sokkos állapotban volt. Az anyát és a gyereket biztonságba helyeztem az autóban. A kollégám a tulajdonost kereste.


 
- Ott volt hátul, az emeleten - veszi át a szót Langer Lajos - Ott állt, a füstben, vissza akart menni, mert az összes értéke, mindene a házban van, amit ő épített. Nagy nehezen lehoztuk őt is, utána érkeztek meg a tűzoltóautók, kollégák. Az épületben volt két gázpalack is, az egyik felrobbant, a másik üres volt, azt megtalálták.

A két tűzoltó egyetért velem, hogy életeket mentettek. Nem az elismerésért tették, ami persze jólesett. Mindenképp ezt csinálták volna, erre esküdtek, ez a dolguk.

A ház mellett félmeztelen, rövidnadrágos férfi tesz-vesz, beszélget. Ő Dancsó József, a tulajdonos. Kezet fog a két tűzoltóval és azt mondja, hogy köszönettel tartozik, mert megmentették az életét. Csütörtökön este pánikban voltam, meg akartam menteni az értékeimet, első pillanatban nem is tudtam, kik vagytok, mit akartok, magyarázza.


 
- A két pulikutyám érezte, hogy valami lesz - mondja aztán nekem - Rémülten kirohantak a házból. Akkor villámlott, egy nagy csattanást hallottam, és a tető eleje felől füstöt éreztem. Lerohantam az albérlőhöz, az asszonyhoz, hogy telefonáljon. Az irataimat kimentettem, aztán jött a két tűzoltó. Ez maradt nekem, amit rajtam lát, a nadrág és a cipő.

A kislánya sírva mondta: tiszta lappal lehet kezdeni az új életet, meséli a férfi. Biztosítása szerencsére van.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!