Dunaföldvár

2015.08.05. 10:57

Nemzetközi zarándoklat helyszíne lesz Dunaföldvár

Dunaföldvár - Dunaföldvár fontos helyszíne lesz az augusztus 22-én tartandó nemzetközi zarándoknap programjainak.

L. Mészáros Irma

Dunaföldvár fontos helyszíne lesz az augusztus 22-én tartandó nemzetközi zarándoknap programjainak. Az 1Úton elnevezésű kezdeményezés egy olyan egynapos zarándoklat, amely a Mária-út egészén egyidejűleg zajlik Mariazelltől Csíksomlyóig közel 1400 kilométeren.

Egy napon együtt lesznek úton a zarándokok a Nagyboldogasszony utáni szombaton. Idén már a Mária-út észak-déli irányú, most formálódó szakasza is kapcsolódik a programhoz.A kezdeményezés a Mária-út erdélyi önkénteseitől indult, Székely János püspök támogatta és továbbította az ötletet Szabó Tamásnak, a Mária Út Egyesület elnökének.

A zarándokok találkahelye Dunaföldváron a Kálvárián lesz augusztus 22-én Fotó: L. Mészáros Irma

Az 1Úton nevet viselő zarándoklatot tavaly a családokért tartották, az ideit a megbékélésért és az egységért hirdették meg. Csatlakozhatnak civil szervezetek, egyházi közösségek, iskolák, családok és magányosok, fiatalok és idősek, tehát bárki.

Az 1Úton programot a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió szervezi, s magyarországi fővédnöke dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek.

Vannak olyan történelmi sebek és szakadékok, amelyeket csak a hit és a szeretet tud áthidalni és gyógyítani. Tegyük meg 2015. augusztus 22-én a hit, a szeretet lépéseit egymás felé, Isten felé! hirdetik a szervezők. Hitvallásuk szerint az 1Úton zarándoknap sok ezer ember számára nyújt majd élményt, életre kel a csoda: a különféle nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak. A mai széthúzó világban átélik az egységet, s ennek hatalmas lelki jelentősége van.

Mindenki, aki hosszabb vagy rövidebb szakaszra csatlakozik a zarándoklathoz, jobban megismerheti társait és önmagát, rácsodálkozhat a Kárpát-medencében rejlő természeti és történelmi értékekre.

A zarándoklatra közel tízezer embert várnak, s több száz települést érint. Az útvonalat szakaszokra bontva szervezik a zarándoklatot Magyarország, Partium, Erdély, Felvidék és Ausztria meghatározott területein. A kiemelt szakaszokon magas egyházi méltóságok fogadják a zarándokokat, ők celebrálják a szentmisét.

A mi térségünkben a Kisapostag-Dunaföldvár, valamint a Madocsa Dunaföldvár szakaszon haladnak a zarándokcsoportok. Dunaföldváron a programok koordinátora Vicsik Boglárka, a DunaTúra Egyesület elnöke, illetve Fafkáné Simon Ildikó, a művelődési központ munkatársa.

Az adott szakasz záró programja a Duna-parton lesz. A tervek szerint a Kálvárián lévő Mária-szobornál találkozik a két irányból érkező zarándokcsoport, és együtt indulnak a Duna-partra, ahol 15 órától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyházaskozári Csángó csoportja lép fel. 16 órától Böjte Csaba ferences szerzetes tart záró szentmisét, majd 18 órától a csíkszeredai Role együttes lép fel. A kapcsolódó programok szervezője Jákli Viktor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári csoportjának vezetője.

A dunaföldvári máltai csoport a vendéglátója is a résztvevőknek. A szentmise után az elfáradt zarándokok csillapíthatják éhségüket a máltai csoport tagjai által készített ételből, és fehér asztal mellett pihenhetik ki az út fáradalmait, beszélhetik meg a nap eseményeit, élményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!