Dunaföldvár

2015.03.05. 14:20

Díszpolgári címet, emlékérmet és sportdíjat adtak át Dunaföldvár ünnepi gálaestjén

Dunaföldvár - A várossá nyilvánítás 26. évfordulóján kitüntetéseket adtak át a február utolsó hétvégéjén rendezett ünnepségen a Művelődési Központ színháztermében.

L. Mészáros Irma

Horváth Zsolt polgármester köszöntő beszédében arról szólt, hogy nemcsak a megépített utak, infrastrukturális fejlesztések tesznek igazán várossá egy települést. Hanem az az otthonosságérzet, amivel valaki reggelente lesöpri a járdát, virágot ültet a háza elé, odafigyel a szomszédjára, egy régi házat felújít, munkahelyet vagy közösséget teremt. Valami nyomot hagy maga után. Várossá teszi az is, ha a környező kistelepülések lakói úgy érzik, jó Dunaföldvárra jönni.

A közösségért cselekvő emberek, civil szervezetek tevékenységét ismeri el minden évben a képviselő-testület a városi kitüntetésekkel.

A Dunaföldvár Díszpolgára címet ebben az évben a nyolcvankét éves, örök ifjú, a városban nagy tiszteletnek örvendő Szeleczki Sándor kapta. A tősgyökeres földvári családból származó Szeleczki Sándor az egyetemről gépészmérnöki végzettséggel jött haza szülővárosába. Hosszú éveken keresztül vezetőként dolgozott, de a közösségért végzett munkát mindig fontosnak tartotta. Tagja volt Dunaföldvár nagyközség első tanácsának, egy cikluson keresztül a Tolna Megyei Tanácsnak. Nyugdíjba vonulása után csatlakozott a kertbarátokhoz, s hamarosan elnökké választották. Ezt a tisztet tizennégy évig töltötte be, de tiszteletbeli elnökként most is aktívan részt vesz a programokon és segíti utódját, Lipták Tamást. A kertbarátokat a városban nem kell bemutatni, hiszen 1976 óta a város legnépesebb és egyik legaktívabb civil szervezete, amelynek jelszava: kertészkedj, művelődj, barátkozz, védd a természetet és fogyassz magyar terméket! Szeleczki Sándor e jelszavak szellemében vezette a csoportot és szervezte a programokat. A díj átvételekor két családnak mondott köszönetet: a kertbarátok családjának és a sajátjának. A kitüntetettet a színpadon elsőként kétéves dédunokája köszöntötte.

A Dunaföldvárért Emlékérem kitüntetést a tízéves Ördögszekér Táncegyesület kapta. A három korcsoportban, ötven fővel működő táncegyesület vezetői Appelshofferné Rabóczki Anikó néptánc pedagógus és Appelshoffer János, aki a Magyar Nemzeti Táncegyüttesben (korábbi nevén Honvéd Táncszínház) tánckarvezető, szólista és koreográfus. A szakemberek a magyar és közép-európai tánckultúra terjesztésén túl fontosnak tartják a helyi hagyományok gyűjtését és továbbítását. Évente tartanak egész estés gálaműsorokat, rendszeresen részt vesznek a városi és testvérvárosi rendezvényeken, fesztiválokon, erdélyi tánctáborokat szerveznek. Legsikeresebb produkciójuk a Mátkatánc című darab, amely egy törökkori földvári legenda táncszínházi feldolgozása volt rendkívül magas színvonalon. Ebben az évben minősített tánccsoport lett az Ördögszekér, s megkapta a Dunaföldvár Kultúrájáért díjat. A lelkes táncosok között gyermekek, diákok és felnőttek is vannak. A közösség, a zene, a hagyományos kultúra feloldja a hétköznapi feszültségeket mondja a felnőtt csoport egyik tagja, a kétgyermekes Szőkéné Kun Andrea, aki öt éve csatlakozott a csoporthoz. A díjat a táncosok színpadi jelenlétében Appelshofferné Rabóczki Anikó vette át, aki köszönetül elmondta: a kezdetektől fontos volt, hogy a földvári gyerekeket megismertessék a népi tánckultúrával, és hogy a helyi nézőknek lelki feltöltődést jelentő programokat adjanak.

Másodízben ítélték oda a Dunaföldvár Sportjáért elnevezésű kitüntetést. Idén Dukai István kapta, aki sportolóként, szervezőként, vezetőként magas szakmai felkészültséggel tevékenykedett több évtizeden át. Dukai István az iskolai sportolás után 1978-ban kötelezte el magát a kézilabda mellett Pelsőczi András hívó szavára. Később a Kolics János irányította sikeres csapat tagja lett. Többször nyertek megyebajnokságot, s feljutottak az NB II, illetve az NB I/B-s osztályba. Dukai Istvánnak nagy szerepe volt abban, hogy 1993-ban Kolics János távozása után együtt maradt a csapat. Dukai játékosként, edzésvezetőként, menedzserként rengeteget dolgozott. A megyebajnoki címek mellett többször is elnyerték a Legsportszerűbb csapat elismerést. 1998-ban Dukai Istvánt választották Tolna megye legjobb kézilabdázójának. A későbbiekben, amikor sérülése miatt abbahagyta az aktív játékot, edzőként, menedzserként, egyesületi elnökként támogatta sporttársait. Dunaföldváron ma is sikeres kézilabdacsapat működik. Jelenleg veretlenül állnak a regionális bajnokság élén. Dukai István igazi csapatjátékosként a díjban bár az a múltnak szól a helyi kézilabdasport elismerését is látja. A korábbi sikeres csapat titkaként azt az elszántságot, fegyelmezettséget és azt a kemény edzésmunkát nevezte meg, amelyet hajdanán a húsz év körüli fiatalok végeztek. Mindent a kézilabdának rendeltek alá, de rengeteg időt töltöttek együtt az edzéseken, meccseken kívül is. Dukai István a város közösségért képviselőként, alpolgármesterként is tevékenykedett, s 2011 óta a Szent Rókus Borlovagrend vezetője.

Az ünnepségen műsorral is köszöntötték a szervezők a kitüntetetteke, valamint az érdeklődő nézőket. R. Dudacz Adrienn zenetanár szép hegedűjátékát Horváth Péter zenetanár kísérte zongorán. Pataki Eszter, a pécsi Liszt Ferenc Zeneművészeti Szakközépiskola végzős diákja Liszt és Haydn egy-egy darabját játszotta zongorán. Fafka Borbála, a Magyar László Gimnázium versmondója pedig Arany János A hegedű című vígballadáját adta elő. A gálaműsort az Ördögszekér Táncegyesület Kárpátok hangjai című táncösszeállításával zárták.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!