Dunaföldvár

2017.04.12. 17:30

Ne váljanak áldozattá! - Baleset- és bűnmegelőzési tanácsok nyugdíjasoknak Dunaföldváron

Dunaföldvár - Baleset- és bűnmegelőzési tájékoztatót hallgattak meg az Őszi Alkony Nyugdíjas Klub tagjai. A Paksi Rendőrkapitányság két tapasztalt, jó kommunikációs készségű munkatársa, Bíró Ilona és Heisler Judit volt a vendég.

L. Mészáros Irma

Bíró Ilona rendőr főtörzsőrmester, közlekedési járőrvezető a gyalogos, kerékpáros és autós közlekedés veszélyes helyzeteire, a gyakran előforduló esetekre hívta fel a figyelmet. Kitért a kerékpár felszereltségére, a szabályos kerékpáros közlekedésre - főleg útkereszteződésekben.

A gyalogos átkelőhelyen gyakori, hogy a kerékpáros áthajt, pedig ott tolnia kell a kerékpárt. Erre figyelmeztetendő mostanában táblákat is elhelyeznek a településeken. Az autóban a biztonsági öv bekapcsolásának fontosságát emelte ki az előadó, de a telefonhasználat és az alkoholfogyasztás tilalmát is hangsúlyozta. Ez utóbbival kapcsolatban gyakorlatias hasonlatokkal érzékeltette, hogy már a gyenge fokú ittasság is komoly következményekkel járhat.

Bíró Ilona rendőr főtörzsőrmester, közlekedési járőrvezető a gyalogos, kerékpáros és autós közlekedés veszélyes helyzeteire, a gyakran előforduló esetekre hívta fel a figyelmet  Fotó: L. Mészáros Irma

Heisler Judit rendőr őrnagy, bűnmegelőzési előadó és sajtóreferens elsősorban a vagyonvédelemmel kapcsolatos teendőkről szólt. Sok bűneseti tapasztalatával példákat sorolt a trükkös betörésekre, és tanácsokat adott azok megelőzésére és kivédésére. Szó volt a házalókról, a termékbemutatókról, a telefonos trükkökről, a vásári zsebtolvajlásról, vagy a pénzfelvételkor előforduló veszélyekről. Segítséget kaptak a résztvevők az értékek nyilvántartásával kapcsolatban is. Kiemelte, hogy a bűnözők az idősek segítőkészségét, jóhiszeműségét, hiszékenységét használják ki, s szívhez szóló mesét előadva igyekeznek megszerezni megtakarított pénzüket, értékeiket. Máskor meg hivatalos személyeknek adják ki magukat.

De tudnunk kell, hogy sem a szolgáltató cégek, sem az önkormányzatok alkalmazottai nem visznek házhoz pénzt vagy ajándéktárgyat. S azt se felejtsük, hogy minden hivatal vagy szolgáltató munkatársának igazolnia kell magát. A rendőröknek is fényképes igazolvánnyal, illetve azonosító számmal kell rendelkezniük. Kérjék el az igazolványt, ellenőrizzék az adatokat - hangzott a biztatás, s a nyugdíjasklub tagjai kezükbe is vehették az előadó dokumentumát. A mások iránti bizalomnál fontosabb a saját biztonságunk - hangzott el a figyelmeztetés. Idegeneket ne engedjenek a lakásukba, legyenek mindig körültekintőek! Zárják be a lakást, házat, ha a kertben dolgoznak! Érdemes jóban lenni a szomszédokkal.

Ők a legjobb körzeti megbízottak - mondta az őrnagy kissé tréfásan, s hozzátette: figyeljenek egymásra, s ha valami gyanúsat tapasztalnak, ne sajnálják az időt, hívják a 107-et, illetve a járőrkocsit! Több napra elutazás esetén ajánlotta a nyaralókártya programot. A tájékoztató célja az volt, hogy a klub tagjai ne váljanak áldozattá. A rendőr őrnagy felhívta a figyelmet arra is, ha mégis megtörténik a baj, ha bűncselekmény áldozata vagy tanúja lett valaki, az Igazságügyi Szolgálat keretében működő Áldozatsegítés Szolgálathoz fordulhat. Szükség esetén azonnali pénzügyi segély vagy jogi segítségnyújtás vehető igénybe.

A hasznos tanácsokon kívül tájékoztató szórólapot is kaptak a nyugdíjasklub tagjai, akik nagyon érdeklődőek és aktívak voltak. Kérdéseik konkrét közlekedési problémákat, általános morális kérdéseket érintettek, de megélt bűnesetekkel kapcsolatos tapasztalataikat is megosztották a szakemberekkel. A találkozó az ismeretek, információk átadásán kívül a rendőrség iránti bizalom erősítését is szolgálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!