Dunaföldvár

2016.01.01. 09:03

A kellékeken kívül kell a jókedv is a foltvarráshoz

Dunaföldvár - A belváros egyik csöndes utcájában egy takaros ház bejárata fölött szokatlan, ötletes hívogató tábla függ: Bemutat-Lak. Vajon mit rejt ez? Többen - helyiek és turisták, külföldiek is - kíváncsiak voltak már, s becsengettek.

L. Mészáros Irma

A Bemutat-Lak Györkő Lászlóné foltvarró bemutató stúdiója. Ahogy belépünk, ámulunk azon a varázsos világon, amit itt látunk. Erika szívélyes házigazdaként megmutat mindent, lelkesen beszél hobbijáról, s elénk tárul élete és személyisége is. Közben nyílnak az ódon szekrény nagy fiókjai, terítők, takarók kerülnek elő. De vannak aktuális karácsonyi díszek, figurák, falvédők, és felsorolhatatlan, hogy mi minden.

Bolondos hóbort ez! Megveszi az ember az anyagot, aztán apró miszlikbe vágja, s megvarrja újra nagyban - jegyzi meg nevetve az alkotó

A földvári asszony 1996-ban költözött haza férjével Dunaújvárosból, ahol 1964 óta laktak és dolgoztak. Arra a kérdésre, honnan ered a kézimunka iránti szeretete, dr. Rátkay Lajosné Juliska néni általános iskolai kézimunka szakkörét említi, s huncut mosollyal vallja be, hogy a gimnáziumban még Oszoli Pista bácsi biológiaóráin is terítőt horgolt. Később a szabás-varrás tanfolyam sem maradhatott ki az életéből. Imádott varrni. Város- és stílustörténeti emlékezésként hozza elő, hogy volt idő, amikor a Vasmű úton a vele szembejövő nők közül többen az általa készített szőrmekucsmát viselték. Majd következett a makramé-mánia. Éjszakánként - miután elaludtak a gyerekei - barátnőjével az előszoba fogasa előtt állva nagy odaadással készítettek egy-egy virágtartót, faliképet vagy táskát. Mindig szeretett különféle újabb kézimunka-technikákat megtanulni.

1998-ban már nyugdíjas volt, amikor a dunaföldvári művelődési házban foltvarró tanfolyamot tartott a dunaújvárosi Keve Piroska. S azóta a patchwork, azaz foltvarrás Györkő Lászlóné mindene! A tanfolyam után létrehozták a Foltművek klubot, ahol hetente rendszeresen találkoznak a klubtársak, s együtt is alkotnak. Mert a patchwork alkotás. Közelít a művészethez. S ez varázsolta és varázsolja el Erikát is. Aki elkezdi, megszállottá válik. A foltvarrás a kézügyesség mellett kreativitást, stílus- és színérzéket, anyagismeretet igényel.

- Nem vagyok különösen tehetséges, vannak sokkal precízebbek, akik szebben dolgoznak, de nagyon szeretem. Bolondos hóbort ez! Megveszi az ember az anyagot, aztán apró miszlikbe vágja, s megvarrja újra nagyban. - jegyzi meg nevetve. Folyton azon töri a fejét, miből mit lehet létrehozni, hogyan lehet megvalósítani. Korábban egy ismerőse Amerikából, majd a fia Németországból rendelt számára patchwork újságokat. Sok ötletet merített ezekből is.

Munkáival elsősorban saját lakását akarta díszíteni, még otthonosabbá tenni. Aztán olyan sok minden készült, hogy 2013 karácsonyára egy másik álmát is valóra váltotta.

- Régen arról ábrándoztam, milyen jó lenne egy kézműves bolt! De ehhez sok pénz kellett volna! Most nyugdíjasként a magam és mások örömére létrehoztam ezt - mutat körbe.

A ház üveges verandáját-előszobáját alakította át bemutató-lakká. Boldog, hogy megmutathatja, s ha megnézik és szépnek találják. Minden vendég nagy élmény - állítja. A nyáron Amerikából is jártak nála. Ez azért volt izgalmas találkozás. mert ott már iparszerűen végzik a foltvarrást profi gépekkel. Erika kézzel készíti a tűzéseket, hímzéseket. Ő így szereti. A takaró a kedvence. Betakaróznám a világot! - mondja kacagva. Az első munkája kékfestő anyagból készült, ma is megvan, imádja.

A foltvarrás története az ősidőkre megy vissza, de igazi elterjedése az angol, ír, holland és amish telepesekhez köthető, akik magukkal vitték ezt a technikát az Újvilágba. Akkor a szükség vette rá az asszonyokat, hogy a régi anyagokat újra felhasználják. Később népművészetté nemesedett. Aztán pár évtizede visszatért hobbiként Európába. Az asszonyok hajdan is közösségben varrogattak, mint nálunk a fonóban. A mai foltvarrók is gazdag, aktív klubéletet élnek, rendszeresen szerveznek közös varrásokat. A földváriak főleg a Fejér megyei testvérklubok rendezvényeire járnak: Adonyba, Mezőfalvára, Nagyvenyimre, Dunaújvárosba, Rácalmásra. De Erika egy társával a budapesti programokon is részt vesz. Sokat tanulnak ezeken az alkalmakon. Jó kapcsolatok alakulnak ki. Mindebből és Erika nyitott, közvetlen személyiségéből adódik, hogy nagyon sok ismerőse van mindenfelé. Kuncognak is az unokák, hogy bárhol járnak, mindig rájuk köszön valaki. S hogy mit szól a család a foltvarró hobbihoz és a Bemutató-Lakhoz?

- A gyerekeim támogatnak, s örülnek, hogy anyu kitombolhatja magát - válaszol huncut mosollyal. Férje, Laci bácsi ötleteivel is segíti a kis bemutató szoba berendezését, a megvalósítást. Az unokák, ahogy nőnek, egyre nagyobb takarót rendelnek, persze igazi ómásat (unokái Ómának szólítják a nagymamát). Hol romantikus virágosat, hol texasos vagányat.

Mindannyian látják, s a látogató is ezt érzékeli, hogy itt minden a helyén van, mert a háziasszony jól érzi magát. Élvezi a foltvarrást, szereti a szépet, tervei vannak, s mindez hozzájárul a lelke kiteljesedéséhez.

Valahol azt olvastam, hogy a foltvarráshoz az alapvető kellékeken kívül elengedhetetlen a jókedv. Ez a lendület és vidámság érződik a dunaföldvári Bemutat-Lakban is.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!