Dunaföldvár

2014.05.22. 13:01

A szívben dől el minden...

Dunaföldvár - A Vöröskereszt világnapjához kapcsolódóan ünnepséget tartottak a múlt héten a városi művelődési házban.

L. Mészáros Irma

Gazsó József adott legtöbbször vért, az ő önzetlenségét is megköszönte az ünnepségen Kuti Valéria

A műsoros rendezvényen egy-egy szál virággal köszönték meg az önkéntesek tevékenységét, s oklevéllel a sokszoros véradók önfeláldozását. A legtöbbször, 137 alkalommal Gazsó József adott vért, Németh Ferenc 132, Papp Károly pedig 105 esetben. Az ünnepi műsorban felléptek a helyi általános iskolások karikagyakorlatukkal, a gimnazisták táncprodukcióval, a zeneiskolások furulyaszámokkal. Majd a jelenlévők élvezhették a földvári nótaénekes, Szávolovics Gabriella szép dalait is. Megható hagyománya a csoportnak, hogy ezen a napon a Duna-parton álló Hősök szobránál elhelyezik az emlékezés koszorúját, ezzel köszönve meg a világháborúkban elesett honfitársaink véráldozatát.

A Magyar Vöröskereszt dunaföldvári csoportja a város legaktívabb egyesületei közé tartozik. A 150 felnőtt taggal és 30 fős ifjúsági tagozattal működő egyesület Kuti Valéria és a hattagú vezetőség irányításával sokoldalú tevékenységet folytat. Adományokat gyűjtenek és osztanak. Évente négyszer megszervezik a véradást, alkalmanként több mint száz véradóval. A majálison nagy sikert arat az általuk szervezett Spenótfesztivál, ahol finom, egészséges spenótos ételkínálatot mutatnak be. Az idén rajzpályázatot is hirdettek a fesztiválhoz kapcsolódóan. (A győztes Cziger Dani és Szabó Bence.) Minden augusztusban egyhetes gyerektábort tartanak a Duna-parton. Nagy összefogással remek, színes programokat, sok élményt biztosítanak. Kuti Valéria és a táborvezetők fontosnak tartják, hogy tevékenységben, ismeretekben is gyarapítsák a gyerekeket. Városi rendezvény nem képzelhető el nélkülük, társulnak a Sárga gödörben rendezett gyermeknaphoz, segítenek szervezésben, lebonyolításban, az egészségügyi szűrésben. Az elmúlt évi adventi ételosztáskor 350 rászorulónak főztek, hetven csomagot készítettek a Cipős doboznyi szeretet ajándékakcióban. Látogatják és pártfogolják a Szent András otthon lakóit az Ölelj magadhoz, fogadj el! program keretében. A gyerekek műsorral készülnek, de az idősek is várják, szeretettel fogadják őket és egy-egy alkalommal segítik az időseket kimozdulni az otthonból. Egy néni elsírta magát, amikor életében először meglátta a Dunát osztja meg élményei egyikét a csoportvezető. A rákellenes világnap országos programjába is bekapcsolódtak sétával és a 3-1-2 Meridián torna népszerűsítésével.

Kuti Valéria 1979 óta irányítja a csoportot. Annak idején, amikor betegen született fiának a főorvos adott vért, megfogadta, ennek az eszmének szenteli minden idejét. Hogy nem mindig könnyű, azt jól tudjuk. A hozzáállás és a tisztelet átsegít a nehézségen. Azt adom, ami bennem van mondja, s folytatásként mutatja: A szívben születik minden, aztán a fej kigondolja, a kéz megcsinálja!

Ilyen egyszerű a recept. A csoport vezetője örül, hogy a Vöröskereszt alapeszméjét tovább tudta adni családtagjainak és sok embernek, a gyarapodó közösségnek, amelyben mindenki érti a dolgát, s azt teszi, amivel segíteni tud.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!