2017.11.23. 06:45
Diétadivatok helyett
Hirtelenjében nem is tudom összeszámolni, hányféle táplálkozási jó(?)tanácsot hallottam vagy olvastam már az elmúlt évtizedekben.
Először is kiderült számomra, hogy vajat fogyasztani valóságos öngyilkosság, mivel az rosszat tesz a szívnek. Együnk helyette margarint! Aztán mégis kiderült, hogy a margarin sem teljesen jó, talán mégis együnk inkább vajat, csak keveset.
Hasonlóan a tejtermékeknél: a tej, a sajt, a túró, a kefir, a joghurt előbb az inkább ártó, mint használó ételek sorában szerepelt, majd visszatértek a mértékkel ajánlott ételek közé.
Húst, persze, értelmes és egészségéért aggódó ember nem evett egy időben, különösen zsíros húst nem – ám a mangalicatermékekkel ez a tabu is megdőlt.
Bevallom, én sokáig csak kapkodtam a fejemet: mit szabad, mit nem, mikor mit és miért nem.
Feleségem nyugtatott meg: fő a változatosság, azt esszük és annyit, amit kíván a szervezetünk!
Most szakembertől hallottam nagyon hasonló megfogalmazásban: vannak diétadivatok, de a lényeg a kiegyensúlyozott, vegyes és változatos táplálkozás!