DH egypercese

2018.03.26. 06:45

A jó sóra vágyunk

Szakértők segítségével megpróbáltak utánajárni, van-e bármiféle különbség egy 39 és egy 899 forintos só között.

Balla Tibor

Számos hazai áruházláncot kerestek meg az ügyben, hogy ellenőrizze az árakat és az eltéréseket, aztán szakértőhöz fordultak. Az eredmény: a kínálat bőséges, az árak igen komoly szórást mutatnak. Az asztali só/konyhasó megjelölésű termékek néhány tengeri sóval kiegészülve a legolcsóbbak, ezeket követik a sokszor érthetetlenül drágább tengeri sók, majd a sort a mostanában divatos himalájai sók zárják, ezek a legdrágábbak.

Az már csak hab a sótortán, hogy a világ összes ma fellelhető sója lényegében tengeri só. A kibányászott sók keletkezése ugyanis sok-sok millió évre vezethető vissza, amikor is a Föld tektonikus mozgásainak következményeképpen az egykori tengerekből, óceánokból elzáródott részek kiszáradásával keletkeztek a mai sóbányák.

Talán nem meglepő, hogy a kémiai vizsgálat eredménye is az volt, hogy a tízszeres, esetenként hússzoros árkülönbségek kémiailag és biokémiailag semmivel sem indokolhatók. De akkor miért fizetünk ilyen vaskos felárat? Egy Erich Kästner-idézet jut eszembe: „Só az élet sója, mondta Goethe.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!