A DH egypercese

2015.01.22. 16:09

Metrókocsik a gáton

Amerikában az elmúlt tizenöt évben a „klasszikus” újrahasznosítás helyett több, mint két és félezer kiszuperált metrókocsit löktek az Atlanti óceán keleti partjainál a vízbe.

Várkonyi Zsolt

Részben azért, hogy mesterséges zátonyokat hozzanak létre belőlük a tengeri élőlények számára, részben pedig azért, hogy helyet adjanak a hobbihorgászoknak. A kocsikat először gőzzel fertőtlenítik és minden olyan alkatrészt leszednek róluk, ami elúszhat, vagy elbomolhat. Ezután a vízbe helyezik és egymáshoz rögzítik őket. A mesterséges zátonyokat évente több ezer horgász keresi fel.

Úgy tűnik, hogy a kreativitás nem ismer határokat. Talán a közel negyven éves budapesti szovjet metrókocsik is rászolgáltak arra, hogy végre kivonják őket a forgalomból. Lehetne belőlük gátat építeni a Dunán, kis öblöt a Balatonban, vagy barikádot a filmgyárban. Igaz nálunk nincs tenger, de az ötlet hasznosítható, ha a kocsik klasszikus értelemben nem is.

És akkor ezen oldal tetején található, „súlyos védelem" alatt álló gépjárműről még nem is beszéltünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!