Véres merénylet Etiópiában: megöltek két magyar turistát (folyamatosan frissítve)

Két magyar állampolgár meghalt, egy pedig megsérült, amikor megtámadtak egy turistacsoportot Etiópiában. Pénteken várhatóan egy menetrend szerinti repülőjárattal érkeznek Magyarországra a merénylet magyar túlélői, a két magyar áldozat holttestét pedig a jövő hét elején szállíthatják haza.

MTI


Pénteken érkezhetnek haza a magyar túlélők

Pénteken várhatóan egy menetrend szerinti repülőjárattal Magyarországra érkeznek az etiópiai merénylet magyar túlélői - tájékoztatta az újságírókat a miniszterelnök szóvivője csütörtökön. A két magyar áldozat holttestét a jövő hét elején szállíthatják haza.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) egysége hajnalban megérkezett az etióp fővárosba, és felvette a kapcsolatot a terrortámadás három magyar túlélőjével, akik közül egy sérült meg. Addisz-Abebában van Magyarország kenyai nagykövete is, hogy segítsen a túlélőknek, illetve részt vegyen a holttestek azonosítása után szükséges eljárásokban.
A szóvivő elmondta: a túlélők pénteken egy menetrend szerinti repülőjárattal érkezhetnek Magyarországra, és arra kérte az újságírókat, hogy tartsák tiszteletben a családok kérését, akik nyugalmat szeretnének biztosítani hozzátartozóiknak.

A TEK folytatja az egyeztetéseket a német terrorelhárítással, így az azonosításukat követő procedúra után a két magyar áldozat holttestét várhatóan a jövő hét elején szállíthatják haza Etiópiából - ismertette Szijjártó Péter, felidézve, hogy a miniszterelnök arra utasította a külügyminisztert és a TEK főigazgatóját, hogy gondoskodjanak a magyar sérült megfelelő ellátásának biztosításáról, illetve a túlélők, valamint a holttestek lehető leggyorsabb hazaszállításáról.
   
Hajdu János, a TEK főigazgatója az elhangzottakat azzal egészítette ki: ha probléma adódna, a magyar légierő azon repülőgépe, amely az egyiptomi buszbaleset áldozatait is hazaszállította, ezúttal is rendelkezésre áll, de bíznak benne, hogy erre nem lesz szükség, és minden a most ismertetetteknek megfelelően történhet. Emellett köszönetet mondott a német társszervek segítségéért, amelyet a terrortámadás után, illetve a hazaút megszervezésében a magyaroknak nyújtottak.
   
A főigazgató beszámolt arról, hogy tizenhat órával az indulási parancsot követően érkeztek meg az etióp fővárosba, ahol "felügyeletük alá vonták" a magyar túlélőket, így a TEK munkatársai a kórházban is ott vannak a sérült mellett.
Hozzátette, a két sértetlen magyar túlélőt megviselték a történtek, pszichológus segít nekik feldolgozni az eseményeket, ezért is kérik, hogy a sajtó kizárásával érkezhessenek Budapestre.

A merénylet részleteiről szólva közölte, hogy az első hírekkel szemben a turistacsoportot kedd hajnalban az alvóhelyén támadták meg, nem a járműveikre nyitottak tüzet. Szavai szerint a terroristák egy embert azonnal kivégeztek - hogy az első áldozat magyar, német vagy osztrák állampolgár volt-e, Hajdu János nem tudta megmondani -, négyet pedig menekülés közben lőttek le. Mint mondta, egyértelműen túszszedő akció történt, a gyilkosságok oka egyelőre tisztázatlan.
   
Kérdésre válaszolva azt mondta: nagy valószínűséggel nem voltak fegyveres őrök a turistacsoport mellett, így tűzharcról sem tudnak.
A kórházi kezelésre szoruló magyar sérültet nem lőtték meg, hanem rejtőzködés közben egy szakadékba ugorva csípőzúzódást szenvedett. Hajdu János tájékoztatása szerint biceg, de nagy valószínűséggel vállalja a hazautazást.
   
A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai.
A támadásban a két magyar mellett két német és egy osztrákot öltek meg, két németet és két etiópot pedig elraboltak.

Az Erta Ale vulkánhoz tartott a magyar csoport

Az Etiópia Afar tartományában található Erta Ale vulkánhoz tartott az a magyar csoport, amelyet támadás ért kedden hajnali egy óra körül - közölte Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének főiskolai docense, aki vasárnap indult haza az afrikai országból.

A  támadásban az SZTE két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológai Központjának kutatója pedig súlyos sérüléseket szenvedett.
Az Erta Ale vulkán a földön egyedülálló természeti jelenség, működő bazaltvulkán, amely az afrikai törésvonalnál található - mondta a szakember az expedícióról az egyetemen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
Egy hatalmas lávatavat kell elképzelni, tűzijátékszerű kitörésekkel, a látvány éjszaka a legpompázatosabb - mondta az oktató.
A vulkán Etiópia legveszélyesebb területén található, ahova a turisták csak konvojban haladva, kísérettel utazhatnak. A héttagú magyar csoport a nehézségeket, költségeket és a veszélyeket látva először úgy döntött, nem megy el a vulkánhoz, másnap reggelre öten azonban meggondolták magukat - mondta Szilassi Péter, hozzátéve: Fábián Tamás valószínűleg nem tudta elképzelni, hogy úgy térjen haza, hogy nem látja az Erta Alét.
A docens egy barátjával a vulkánhoz indulás reggelén vált el az ötfős csapattól, és indultak Magyarországra. Mint mondta, Fábián Tamásék az Erta Aléhez induló túrát - ahogy az egész expedíciót - gondosan előkészítették.

Szilassi Péter a támadásról részleteket nem tud, csupán annyit, hogy kedden hajnali egy óra körül érte a csapatot, amelyet információi szerint fegyveresek kísértek. Vizler Csaba akkor sérült meg, amikor menekülni próbált, és egy mélyedésbe ugrott.

Mezősi Gábor, az SZTE természeti földrajzi és geoinformatikai tanszékének vezetője elmondta, Fábián Tamás többek között regionális természetföldrajzot tanított. A világ tájait saját élményeit előadva, fotóit bemutatva ismertette meg a hallgatókkal.

Kemény Lajos, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője közölte, Szabad Gábor, az intézmény adjunktusa az ország legjobb sebkezelő ambulanciáját hozta létre, több ezer ember végtagját vagy életét mentette meg. A kutatásból és az oktatásból is kivette részét, egymás után többször választották meg a hallgatók a legjobb gyakorlatvezetőnek.
A két kutatót a természet szeretete tette barátokká, korábban több közös túrán részt vettek - tudatta a professzor.



Szegedi geográfus és kutatóorvos a két magyar áldozat

A Külügyminisztérium csütörtök hajnalban hivatalosan is tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) arról, hogy az intézmény két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos az Etiópiában turistákat ért terrortámadás magyar áldozatai - mondta Újszászi Ilona, az SZTE szóvivője.
Fábián Tamás az SZTE természetföldrajzi és geoinformatikai tanszékén tanított, Szabad Gábor pedig az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának munkatársa volt - közölte a szóvivő.


Az áldozatokra emlékezve mindkét kar épületére kitűzték a gyászlobogót.
A szegedi bölcsészkar épületénél - ahol a természetföldrajzi és geoinformatikai tanszék is található - Fábián Tamás kollégái és hallgatói szerda este csendes megemlékezést tartottak, mécseseket és gyertyákat gyújtottak.
Az áldozatok emlékére szerdán kitűzték a gyászlobogót a szegedi városházára is.



A kormányfő a magyarok gyors ellátását, illetve hazaszállítását kérte

Orbán Viktor az Etiópiában megsérült magyarok ellátásának, illetve hazaszállításának gyors és zökkenőmentes biztosítására utasította a külügyminisztert és Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel csütörtökre virradó éjszaka.

Közleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerdán késő este Strasbourgból hazatérve részletesen tájékozódott az Etiópiában történtekről, a bajba került magyar állampolgárok jelenlegi helyzetéről.
A legfrissebb jelentések szerint a két magyar állampolgárságú személy holttestének azonosítása megtörtént, jelenleg egy addisz-abebai kórházban vannak. Egy magyar állampolgár sérülései egyelőre nem teszik lehetővé hazautazását, ő megfelelő ápolásban részesül az etióp főváros egyik kórházában, de a biztosítása körül egyelőre van néhány tisztázatlan kérdés - ismerteti a közlemény.
 
A két - sértetlen - magyar állampolgár mégsem utazik haza hajnalban, mert nem volt számukra megfelelő jegy, megfelelő repülőjáratra. Mindezeket figyelembe véve a miniszterelnök arra utasította a külügyminisztert és a Terrorelhárítási Központ főigazgatóját, hogy a rövidesen Etiópiába érkező munkatársaik révén azonnali hatállyal gondoskodjanak a magyar sérült megfelelő ellátásának folyamatos biztosításáról, illetve a két másik magyar állampolgár valamint a holttestek lehető leggyorsabb hazaszállításáról, elhárítva minden anyagi vagy adminisztratív akadályt - közölte Szijjártó Péter.
 
Hajdu János, a TEK főigazgatója korábban azt mondta: szerda délután elindult Etiópiába a TEK fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit. A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.
Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Megöltek két magyar turistát - Szerdai hírek

 

 

 

 

 



Megöltek két magyar turistát - Szerdai hírek

Két magyar állampolgár meghalt, egy pedig megsérült, amikor megtámadtak egy turistacsoportot Etiópiában. Az áldozatokat még nem sikerült azonosítani; a sérült magyar állampolgár kórházi kezelésre szorul, de szervezési okok miatt egyelőre a két másik magyar túlélő sem térhet haza. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai úton vannak Etiópia felé, hajnalban a nairobi magyar nagykövet is megérkezhet a helyszínre.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban azt közölte, hogy csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője; ők már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.
   
Az esti helyzetképet ismertetve viszont a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a szóvivő közleményében azt írta, hogy a merényletben megsérült magyar állampolgár kórházi kezelésre szorul, ezért egyelőre nem utazhat haza. A másik két magyar állampolgár elutazása - ők nem sérültek meg - jelenleg azért bizonytalan, mert a légitársaság véglegesen még nem regisztrálta őket - fűzte hozzá.
   
Az etióp kormányszóvivő, Bereket Simon szerda reggel jelentette be, hogy halálos áldozatokat követelt egy turistacsoport elleni támadás Etiópiában. A magyar külügyi tárca épp a múlt héten frissítette a térségre vonatkozó utazási tanácsokat, arra kérve a magyar állampolgárokat, hogy útjuk előtt, saját biztonságok érdekében, regisztrálják magukat a magyar külképviseletnél.
   


Szijjártó Péter tájékoztatása szerint szerdára virradó éjszaka kapták a hírt, hogy Etiópia Eritreához közeli részén egy turistacsoportot - köztük magyarokat - terrortámadás ért. Erről a TEK vezetője haladéktalanul értesítette Orbán Viktort, akit a fejleményekről egész éjjel tájékoztatott.
   
Szijjártó Péter az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek az etiópiai merényletben; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből.
   
Szijjártó Péter később közleményében azt írta: a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az Addisz-Abebába szállított áldozatok személyazonosságát.
   
Hajdu János, a TEK főigazgatója azt mondta: szerda délután elindult Etiópiába a TEK fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit. A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor - feltehetően túszejtési szándékkal - rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.
   
Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel juttatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.
   
Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője újságíróknak elmondta: saját szervezésű túrán vettek részt azok a magyarok, akiket terrortámadás ért Etiópiában. A professzor közlése szerint a tanszék két munkatársa és egy bonyhádi gimnáziumi tanár 2011 utolsó napjaiban vagy közvetlenül újév után utazott el Afrikába, velük tartott egy, az egyetemen dolgozó orvos is.
   
Az áldozatok emlékére szerdán kitűzték a gyászlobogót a szegedi városháza épületére.
"Szeged polgárai mély megrendüléssel értesültek arról a tragédiáról, amely két fiatal tudóst ért Etiópiában. Értelmetlen és megrázó haláluk a gyűlölködés és háborúskodás tragikus következménye, amely most két nagyreményű fiatal kutató életét és pályáját törte derékba" - írta Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke, aki tudatta: Botka László polgármester elrendelte, hogy gyászlobogót tűzzenek ki a városházára.
Az önkormányzat közleménye szerint Szeged osztozik az áldozatok családjának mély fájdalmában, és az elhunytak emlékét kegyelettel megőrzi.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Elindultak a térségbe a TEK munkatársai

 

 

 

 


 
Elindultak a térségbe a TEK munkatársai

Szerda délután elindult Etiópiába a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyvertelen különítménye, hogy a helyszínen vizsgálja meg a keddi terrortámadás körülményeit – erről Hajdu János, a TEK főigazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait Budapesten, a szervezet fővárosi központjában.

Mint elmondta, egymásnak ellentmondó információk érkeznek az afrikai országból, így azt sem lehet tudni, hogy vannak-e további magyarok a térségben. A magyar szakemberek a német társszervekkel közösen nyomoznak majd Etiópiában – tette hozzá. 

Hajdu János a különítmény létszámáról, illetve a kinti tartózkodás tervezett hosszáról nem beszélt, ám reményét fejezte ki, hogy pár nap alatt befejeződhet a nyomozás.

Az eddigi információk szerint hét magyar tartózkodott Etiópiában. A kutatók kedden egy vulkánt és egy másik, geológiai szempontból érdekes területet akartak átvizsgálni. Ez utóbbi területre csak fegyveres kísérettel indulhattak volna el.

Hajdu János hozzátette: két magyar nem tartott a csoporttal, hanem hazatért Budapestre. A TEK megkezdte a kihallgatásukat. Elmondásuk szerint a csoport indulásakor még nem volt velük fegyveres kísérő.
A főigazgató elmondta: az eddigi információk szerint tehát fegyveres kísérő nélkül utaztak a kutatók, amikor – feltehetően túszejtési szándékkal – rájuk támadtak. A fegyveresek tüzet nyitottak a járműre. A lövöldözésben öten haltak meg, köztük két magyar, egy pedig megsebesült.


Hajdu János tájékoztatása szerint a három magyar túlélőt német segítséggel jutatták el szerda délután az etióp fővárosban lévő német követségre. A holttestek, illetve a túlélők hazaszállításáról a Külügyminisztérium gondoskodik.
A főigazgató közölte, a sérült magyart kórházba szállították, így ő csak később térhet vissza Magyarországra.
   
Bodnár Zsolt a TEK főigazgató-helyettese elmondta, különböző iszlamista szervezetek tartják ellenőrzésük alatt Etiópia Eritreával határos vidékét, ezért turistáknak nem is javasolják, hogy odautazzanak. Mint hozzátette, a támadással szomáliai és etióp félkatonai szervezeteket gyanúsítanak.
   
Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője korábban, az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek az etiópiai merényletben; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből.
 
A Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda délután azt közölte az MTI-vel, hogy elsőre sikertelen volt az etiópiai merénylet halálos áldozatainak azonosítása.   

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményében azt írta: a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az Addisz-Abebába szállított áldozatok személyazonosságát.

A Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak azt mondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya.

A Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője, Mezősi Gábor az MTI-vel azt közölte, hogy a szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai.



Saját szervezésű túrán vettek részt a magyarok

Saját szervezésű túrán vettek részt azok a magyarok, akiket terrortámadás ért Etiópiában – mondta újságíróknak Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerdán.

A professzor közlése szerint a tanszék két munkatársa és egy bonyhádi gimnáziumi tanár 2011 utolsó napjaiban vagy közvetlenül Újév után utazott el Afrikába, velük tartott egy, az egyetemen dolgozó orvos is. Az út célja a kirándulás volt, de a kutatók igyekeztek szakmai kapcsolatokat is kialakítani – mondta a tanszékvezető.
Miután elfogyott a pénzük, a középiskolai tanár és az egyik egyetemi oktató hazaindult Magyarországra, őket váltotta a tanszék két munkatársa – mondta Mezősi Gábor.
A túra egyik szervezője Fábián Tamás, a tanszék egyik oktatója, aki többek között regionális természetföldrajzot tanít az egyetemen. A szakember megszállott utazó, hónapokat töltött minden kontinensen, szinte az összes megtakarítását egzotikus túrákra költötte, de mindig szerény körülmények között, egyetlen hátizsákkal kelt útra - mondta Mezősi Gábor.

Eddig nem sikerült azonosítani az etiópiai merénylet áldozatait

Elsőre sikertelen volt az etiópiai merénylet halálos áldozatainak azonosítása - közölte a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján a Miniszterelnökség szerda délután az MTI-vel.

A Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője, Mezősi Gábor az MTI-vel korábban azt közölte, hogy a szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményében azt írta: a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az Addisz-Abebába szállított áldozatok személyazonosságát.
A közlemény szerint a magyar külügyi tárca épp a múlt héten frissítette a térségre vonatkozó utazási tanácsokat, arra kérve a magyar állampolgárokat, hogy útjuk előtt, saját biztonságok érdekében, regisztrálják magukat a magyar külképviseletnél.
Szijjártó Péter ezt megelőzően azt közölte az MTI-vel, hogy csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője; a magyar állampolgárok már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Két magyar turistát öltek meg Etiópiában - Az első hírek

 

 

 

 

 


Két magyar turistát öltek meg Etiópiában - Az első hírek

Fegyveresek megöltek két magyart, két németet és egy osztrákot, míg két németet és két etiópot elraboltak Etiópia északi részén - közölte szerdán az addisz-abebai kormány szóvivője.

Bereket Simon tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült a külföldi turisták elleni kedd hajnali támadásban. A szóvivő szerint az afari régióban történt támadást az eritreai kormány által kiképzett banditák hajtották végre. Eritreának az Afrikai Unióhoz (AU) delegált képviselője viszont visszautasította az etióp kormányszóvivő vádját. "Ez egy szánalmas hazugság" - szögezte le Girma Asmerom.

A magyar miniszterelnök szóvivőjének MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében az olvasható, hogy az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentése szerint is két magyar áldozata van a keddi terrortámadásnak. Szijjártó Péter tudatta: az Interpol információi alapján két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz pedig elmenekült. A turistacsoport tagjaiból kilencen egyáltalán nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar turistát, elszállították a térségből - derül ki a közleményből.

Szijjártó Péter korábban azt közölte, hogy a holttesteket délután azonosítják az etiópiai fővárosban, Addisz-Abebában, pontos információkat ezután adhatnak.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai folyamatosan tájékoztatják Orbán Viktor kormányfőt a fejleményekről.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt. Ha további magyar állampolgárok élete van veszélyben, akár egy órán belül a célországba indulnak - közölte a TEK az MTI-vel.

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) közben bejelentette: rendőröket küld az öt turista halálának kivizsgálására. Jörg Ziercke, a BKA elnöke közölte: jelenleg nagyon zavaros a helyzet. "Nem ismerjük a történtek hátterét, így még egy-két napra van szükségünk ahhoz, hogy konkrét információkkal szolgálhassunk" - hangsúlyozta.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter később tudatta, hogy az Etiópiában szerencsétlenül járt turisták olyan területen tartózkodtak, ahova katonai okokból tilos volt a belépés.

Sajtóértesülések szerint a támadás a Danakil sivatagban, az Erta Ale nevű vulkán közelében történt. A régió a Föld egyik legmélyebben - a tenger szintje alatt - fekvő helye, az afar nevű nomád nép hazája. A táj meglehetősen barátságtalan, nagy a forróság és a szegénység, ugyanakkor bővelkedik természeti látványosságokban. Az itt valaha is feljegyzett legmagasabb éves átlagos középhőmérséklet 34,4 Celsius-fok volt. A térségbe többnyire csak segélymunkások vagy kutatók merészkednek, bár évente mintegy 500 kalandvágyó turista is érkezik ide. 2007-ben öt európait - négy brit és egy francia állampolgárt - ejtettek túszul ezen a területen, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. Az etiópiai térségben 2008-ban is több alkalommal ért támadás külföldi turistákat. 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Évente mintegy száz magyar turista utazik Etiópiába

 

 

 

 




 

Évente mintegy száz magyar turista utazik Etiópiába

 Évente mintegy száz magyar turista utazik szervezett formában Etiópiába az MTI által megkérdezett utazási szakemberek szerint.


A addisz-abebai kormány szóvivője szerdán közölte, hogy fegyveresek megöltek két magyar, két német és egy osztrák turistát, míg két németet két etióp társukkal elraboltak.
Bereket Simon tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült a külföldi turisták elleni keddi támadásban.
Antal András, az AB Agro utazási iroda ügyvezető igazgatója elmondta, az Etiópiában történt, külföldi turisták elleni keddi támadást követően törlik a február 15-i körútjukat. Hozzátette: számos érdeklődés volt az úttal kapcsolatban, de be még nem fizetett senki.
Az ügyvezető igazgató becslése szerint egy évben mintegy 100 magyar turista látogat el szervezett formában Etiópiába. Bár a Külügyminisztérium az ország egyes részeire nem javasolja az utazást, az elmúlt 5-10 évben - a szakember tudomása szerint - nem volt atrocitás a turisták által látogatott részeken.
Hangsúlyozta: az utazási iroda számára elsődleges az utas biztonsága, de az is nagyon fontos, hogy egy ilyen, drága úton a meghirdetettekből egy program se maradjon el.
   
Az AB Agro évente maximum két körutat indít Etiópiába mintegy 12-15 fővel, az utasok figyelmét minden esetben felhívja a Külügyminisztérium közleményére.
   
Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője, az OTP Travel ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta: az észak-afrikai országokat nem számítva Kenya, Tanzánia, Dél-Afrika és Namíbia a legnépszerűbb úti célok Afrikában a magyarok körében.

Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége utazásbiztosítási tagozatának vezetője elmondta: az utazási irodák általában nem utaztatnak olyan országba, amely teljes egészében a nem javasolt úti célok között szerepel a Külügyminisztérium listáján, mivel ilyen helyzetben például, ha az utas visszamondja az utat, a részvételi díj egészét köteles az iroda visszafizetni.
Hozzátette: a biztosítók többsége nem vállalja a kockázatot, a magyar piacon azonban van olyan biztosító társaság, amely ilyen országokba irányuló utazás során is kínál biztosítást. A biztosítás nem érvényes terrorcselekményből, támadásból, lázadásból vagy háborúból fakadó sérülés vagy halál esetén, ha akkor, amikor az ügyfél elindul az útra, a célország a Külügyminisztérium listáján szerepel.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly január-szeptemberben 3.920 magyar látogatott el Afrikába, közülük 2.241 érkezett turisztikai céllal.

 



OLDALTÖRÉS: Szakértő: a támadás helyszíne a központi kormányzat ellen fellépő csoportok melegágya

 


 


 


Szakértő: a támadás helyszíne a központi kormányzat ellen fellépő csoportok melegágya

 Búr Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense szerint csak találgatni lehet, kik állhatnak a turisták életét - köztük két magyarét - követelő etiópiai támadás mögött; az egyetemi oktató arra hívta fel a figyelmet, hogy a terület, ahol a  merénylet történt, a központi kormányzat ellen fellépő csoportok "melegágyának" számít, különösen most, hogy a kilátástalan helyzetet természeti katasztrófa, a súlyos szárazság is súlyosbítja.

A szakértő az MTI-nek szerdán nyilatkozva elmondta: a támadás egy az eritreai határhoz közeli területen történt. 1998 és 2000 között a két ország háborúban állt egymással, amelyet ugyan békeszerződéssel lezártak, de a nemzetközi bizottság által kijelölt határokat az érintettek azóta is vitatják - közölte. Hozzátette: bár nincs nyílt háború a két ország között, folyamatosak a konfliktusok, Etiópiának és Eritreának "sok elszámolnivalója" van egymással,

Búr Gábor felidézte: 2000 és 2008 között többnemzetiségű ENSZ-misszió - több ezer katona és néhány száz megfigyelő - ellenőrizte a határvidéket. 2008-ban azonban Eritrea, amelyhez a térség fontos tengeri kikötői tartoznak, elzárta az üzemanyag-utánpótlás egyetlen lehetséges útvonalát, így az ENSZ bejelentette, hogy a misszió ellehetetlenült, és kivonta a csapatokat. 
Mint mondta, azóta az Afrikai Unió próbál közvetíteni a felek között. Többen már azt is sikerként könyvelik el, hogy az ENSZ-erők távozása után nem újult ki a háború - jegyezte meg.
   
A szakértő kiemelte: a térségbe, ahol a támadás történt, fegyveres őrök kíséretében juthatnak el a turisták, akik általában az itt található, geológiai szempontból egyedülálló vulkán, az Erta Ale miatt látogatnak ide. A támadás miatt a területet várhatóan lezárják a turisták elől - mondta, megjegyezve, ez egy meglehetősen instabil térség, amely Etiópián belül is kifejezetten szegénynek számít.
   
Búr Gábor azt mondta, a támadás akkor is megtörténhetett volna, ha történetesen kiválóak lennének az etióp-eritreai kapcsolatok, mivel a szegény terület a központi kormányzat ellen fellépő csoportok "melegágyának" számít, különösen most, hogy a kilátástalan helyzetet természeti katasztrófa, a súlyos szárazság is súlyosbítja. Az így kialakult éhínség miatt pedig rengeteg a menekült, ami szintén tovább szítja a feszültséget - fűzte hozzá.
   
A szakértő arra is kitért, hogy a kétoldalú konfliktusok összefonódnak a szomszédos Szomália és Dzsibuti problémáival: Szomália esetében például már több mint 20 éve nem lehet egységes államról beszélni. Etiópia katonai erőkkel is részt vett a szomáliai belső harcokban, és bár Eritrea nem szomszédos közvetlenül Szomáliával, támogatja az országot, mivel ezzel a lépéssel is Etiópia destabilizálása a célja - mutatott rá.
   
Szólt arról is, hogy mivel Etiópia az iszlamista fundamentalisták ellen lép fel Szomáliában, a Szomáliát támogató Eritrea is a fundamentalisták oldalára kerül a nemzetközi közösség szemében, holott ez egy felerészben muszlim, felerészben pedig keresztény ország.
   
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban Strasbourgban azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek a keddi etiópiai támadásban; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült. A csoportból kilencen nem sérültek meg, őket, köztük egy magyar állampolgárt, elszállították a térségből. A Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén tartózkodó Szijjártó Péter magyar újságíróknak azt mondta: az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya.

A szóvivő közlése szerint csütörtök reggel érkezhet Magyarországra az etiópiai merénylet három magyar túlélője; a magyar állampolgárok már az afrikai ország fővárosában, Addisz-Abebában vannak.
A Miniszterelnökség a Külügyminisztérium tájékoztatása alapján azt tudatta, hogy a holttestek azonosítása elsőre sikertelen volt Addisz-Abebában.
A Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője, Mezősi Gábor az MTI-vel korábban azt közölte, hogy a szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!