Szélig Viktor csodát vár

DH - A magyar nemzeti együttes hátsó alakzatának oszlopa immár másfél évtizede a francia Briancon kőkemény hátvédje, dr. Szélig Viktor. A bekk szerint az A-csoportban maradás csoda lenne.

Agárdy Csaba

- A felkészülést becsülettel végigcsináltuk, sokat dolgoztunk. Ha kérdezik, milyen heteken vagyok túl, mindenkinek azt mondom: kellemes. Budapesten és Münchenben is kifogástalan körülmények között készülhettünk életünk legnagyobb fellépésére, mindent megkaptunk, amire szükségünk volt. Svájcban is szeretném kellemesen érezni magam, ha ez megvalósul, azt jelentené, kivívjuk a hőn áhított bennmaradást. Ami biztos, hatalmas élmények várnak ránk - mondja Szélig.

- Már az is elképesztő bravúr volt egy esztendeje, hogy Ukrajna legyőzésével feljutottak az A-csoportba. Mennyi esélyt ad most arra, hogy megkapaszkodnak ott?

- Reálisan, az erőviszonyok ismeretében azt kell mondanom, nulla százalék. De egy éve, Japánban sem mi voltunk az esélyesek, mégis felkapaszkodtunk a legjobbak közé. Most is valami hasonlóban bízom. Őszintén szólva, ha most bennmaradunk, az a tavalyinál is nagyobb tett lesz. A szurkolók érthetően fokozott várakozással tekintenek az erőpróba elé, a többség bizakodik. A négy előkészületi mérkőzésünk ad is némi ala-pot erre, ugyanis a finneket és a norvégokat négyből háromszor legyőztük. A három sikerből kettő büntetőkkel született, az utolsó, norvégok elleni találkozón magabiztosan, 4-1-re nyertünk. Mindössze egy meccsünk sikerült gyengén, 6-0-ra kikaptunk a finnektől. Engem is meglepett, hogy a három győztes derbin mennyire összeszedetten, jól hokiztunk, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a finnek és a norvégok nem teljesen azzal a csapattal érkeztek, amely a helvéteknél is jégre korcsolyázik majd, mi viszont a komplett gárdával szálltunk harcba. Utóbbiaknál kevesebb változás várható, a két győzelmünket nem kell magyarázni, főleg azok ismeretében, hogy míg nekünk esélyünk sem volt a 2010-es olimpiai részvételre, a rigai selejtezőn elvéreztünk, a norvégok magabiztosan jutottak ki az ötkarikás játékokra - ahol tizenkét csapat méri össze tudását - a kazahok, a dánok és a franciák legyőzésével. Ráadásul évek óta biztos szereplői a legjobbak küzdelmének, a tavalyi világbajnokságon az előkelő nyolcadik helyen zártak. Azt mindannyian tudjuk, ha meg akarunk kapaszkodni a világelitben, a korábbiaknál is lényegesen jobb teljesítmény meg nagy adag szerencse kell.

- A csoportellenfelek közül kitől tart leginkább?

- Mindegyiktől. A szlovákok ellen akkor lehetne esélyünk, ha nem vennének bennünket komolyan, de ezt a hibát aligha fogják elkövetni. A világbajnokságon minden együttes száz százalékot ad ki magából. A kanadaiak elleni mérkőzésen világsztárok ellen lépünk pályára, olyan hokisokkal találkozunk, akiket eddig csak tévén láttunk. Amikor öt évvel ezelőtt néztem a közvetítéseket az A-csoportos vb-ről, valamint éjszakánként az NHL-összecsapásokról, nem gondoltam, hogy egyszer tétmeccsen farkasszemet nézhetek az extraklasszisokkal. Rövidesen ez is bekövetkezik. A fehéroroszokról van legkevesebb információm, nem tudom, hogy a tengerentúlon szereplő kulcsembereik közül ki lesz ott a vb-n és ki nem. Ők is pokoli erősek, nem is oly rég olimpiai negyedik helyet szereztek, ami elég jó ajánlólevél. Őket egyszer már megvertük, egy minszki tornán, hosszabbításban, más kérdés, hogy hatszor vereséget szenvedtünk tőlük. Náluk is nagyobb a merítési lehetőség, mint nálunk.

- Ha a csoportküzdelmeket a negyedik helyen zárják, a későbbiekben a bennmaradásért harcolnak. Mit tippel, ott kikkel kell küzdeniük?- Egyelőre minden fikció, a papírforma szerint a franci-ákkal, az osztrákokkal, valamint a norvégokkal vagy a dánokkal harcolunk majd a bennmaradásért, s két gárdát kellene megelőznünk. Pokolian nagy fegyvertény lenne, ha sikerülne. A francia együttest, a játékosokat ismerem, elvégre évek óta náluk korongozom klubszinten, az osztrákok a fehérváriaknak, az Alba Volán hokisainak nem tudnak újat mutatni. Úgy gondolom, ezen két nemzeti együttes picivel erősebb nálunk, de nem lényegi a különbség. Okozhatunk meglepetést. ha belegondolok a pályafutásomba, alig hiszem el, hogy idáig eljutottam a csapattal. A nemzeti együttesben 18 évesen, az 1994-ben, Ljubljanában rendezett C-csoportos vb-n mutatkoztam be, Dél-Afrikát simán megvertük, de a spanyolokkal ki-ki meccset vívtunk, s végül hatalmas csatában, 6-5-re sikerült őket legyőzünk. Azóta hihetetlen utat tettünk meg.

- A közelmúltban elhunyt ifj. Ocskay Gáborra emlékezve az összes játékos mezén ott virít majd fekete karikában a 19-es szám. Ön soha nem titkolta, nagyon közel állt a kiváló centerhez.

- Nagyon jó barátom volt, remek csapattárs és kiváló ember. Őt soha nem fogjuk pótolni, nem telik el úgy nap, hogy ne gondolnánk rá. Igaz, nem is lehet, a fotója ott van és ott is lesz az öltözőben. A helyére a halála óta nem ült senki, ezzel is jelezve, hogy mi úgy éljük meg, most is ott van közöttünk. A mai napig nem dolgoztam fel a tragédiát, de az élet megy tovább, mennünk kell előre és megvalósítanunk az álmainkat. Svájcban Gáborért, az emlékéért is fogunk küzdeni.

l Pat Cortina tanítványai Zürich-Klotenben, a helyi a Flyers csarnokában vívják mérkőzéseiket, ahol a cseh-dán-finn-norvég kvartettel váltva lépnek jégre. A program:

l Április 24-én, pénteken 20.15-kor Szlovákia.

lÁprilis 26-án, vasárnap 20.15-kor Kanada.

l Április 28-án, kedden, 16.15-kor Fehéroroszország.

l Ha a mieink a kvartett utolsó, 4. helyén végeznek, május 1-jén folytatják a küzdelmet a benn-maradásért, Zürichben. A mérkőzéseket a Sport1 és Sport2 tévék élőben közvetítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!