Októberben lesz a népszámlálás

DH - Idén az összes EU-tagállamban népszámlálást kell tartani. Hazánkban az októberben esedékes összeírás lesz a 15. ilyen lakossági felmérés.

Dunaújvárosi Hírlap

Általában tízévente, 1870 óta tartanak népszámlálást Magyarországon. A pontos statisztikai adatok nyerése mellett a döntések előkészítése és a folyamatok értékelése szempontjából van ennek jelentősége, továbbá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatgyűjtése szempontjából a következő évtizedben lesznek meghatározóak az adatok.

A népszámlálás október 1-je és 31-e között lesz. Idén már interneten is kitölthető a lakásokra és lakosaikra vonatkozó, két részből álló kérdőív. Az internetes adatszolgáltatás a legegyszerűbb és leggyorsabb mód, de   a kérdezőbiztosok a hagyományos, papíralapú kérdésekkel is megkeresik azokat, akik ezt nem  kívánják vagy tudják igénybe venni. A felmérés anonim, az íveken csak kódszám szerepel, a demográfiai és személyes adatok megadása kötelező, ám a vallási, egészségügyi és nemzetiségi pontokat tartalmazó részt üresen is lehet hagyni. A KSH tájékoztatása szerint az idei számlálás költsége 15 milliárd forint, a településeken a lebonyolításért a jegyzők felelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!