Kommentszabadság

Hogy Papcsák Ferenc, a Fidesz emblematikus figurája hatósági eszközökkel próbálja elhallgattatni a neki nem tetsző véleményeket nyilvánító kommentelőket, az egyfelől szánalmas, másfelől teljességgel hiábavaló próbálkozás.

Szente Ottó

Ilyeténképpen szóra sem érdemes a dolog, az egykori elszámoltatási kormánybiztos magáról állítja ki a bizonyítványt, mint ahogy azok is, akik partneréül szegődnek. Ami viszont fölöttébb bosszant, hogy Papcsák fellépése miatt kénytelen vagyok magam is a kommentelés szabadsága mellett szót emelni, pedig semmi kedvem hozzá. A kommentelés az új média terméke, a közéleti nyilvánosság kétségkívül demokratikus eszköze, aligha lehetne ellene rossz szavunk - elméletileg. Ha ellenben beleolvasunk az interneten megjelenő cikkeket kísérő kommentekbe, akkor azt látjuk, hogy a véleményt nyilvánítók jelentős része pszichopata gyűlölködő, sokaknak lövésük nincs a témához, amihez hozzászólnak, mondataik valamiféle intelligencia leghalványabb jeleiről sem árulkodnak, mások véleményét jószerivel meghallgatni sincs türelmük, nem hogy akceptálni. Fröcsögő megjegyzéseiket persze névtelenül ömlesztik a cybertérbe, mert bár azt gondolják magukról, hogy ők aztán bátran megmondják a frankót, bemutatkozni azért gyávák. Szabadságot nekik? Igen, nekik is. A kommentszabadságot nem lehet kidekázni. Való igaz, a mai Magyarországon nehéz elképzelni, hogy lesz majd olyan közéleti kultúra is, olyan közeg, amely ellehetetleníti a magukról megfeledkezőket. Nehéz bízni benne, hogy lesz olyan idő is, amikor sem portál, sem olvasó nem lesz kíváncsi az efféle „véleményekre”. De mi mást tehetnénk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!