Izgalmak az öbölben

Dunaújváros - Kisebb-nagyobb hullámok teszik tarajossá a napokban a dunaújvárosi öblöt. Beindult a motorcsónakosok szezonja, mégpedig remek versenyekkel.

Jankó Árpád

A Dunaújvárosban megrendezendő nemzetközi viadalok - három világbajnoki futam -  bőségesen kínál élményeket a  motoros hajók szerelmeseinek. Kezdjük mindjárt a szombat-vasárnapi  világbajnoki futammal (vasárnap rendezik meg az igazi  viadalt 10-től 16 óráig, szombat délután lesznek a szabadedzések), és  tudni kell, hogy a Magyar Motorcsónak Szövetség, valamint a Dunaújvárosi  Vízi Sport Club   vette pártfogásába a rendezvényt. Az Endurans gumicsónak vb-nyitányáról van szó, amely kimondottan közönségszórakoztató  vetélkedő.  Pláne akkor, ha a pilóták között több dunaújvárosi is nyomja a pedált. Izgalmassá az teszi a gumicsónakosok versenyét, hogy hat órán keresztül  rajzolják meg a vízen a köröket, mégpedig úgy, hogy  a vezetők egymást váltják, időnként tankolnak is. Azaz, folyamatosan teljesítik a köröket. S a végén  az elért körszám és a megtett  távolság alapján  szerzik meg a helyezéseket.  Ez számunkra  sikeres ága a motorcsónak-sportnak, mert tavaly két dunaújvárosi  hajóegység is világbajnokságot is nyert.  Sőt, a másik két  hajó legénysége is jó helyezésekkel zárta az évet.  A hétvégi viadalon régi és új versenyzőknek is szoríthatunk majd. A tavalyi vb-csapatból a Class-1-es  kategóriában Törjék Szilveszter, Kisari Gábor,  az újonnan vízre szálló Pikó Petra és a csapat külföldi tagja, Alexandr Ovchinnikov áll a rajthoz.  A másik világbajnoki csapat összetételében is történt  változás, mivel  odakerült egy hajóosztállyal feljebb  Tábori Áron, a régiek közül  pedig Gősy Árpád és Lengyel László  is indul.

A fiatal Tábori már nagyon várta a sorozat beindulását.

- Hosszú és unalmas volt a tél motorcsónak  nélkül. Most itthon kezdődik számomra is  az igazi idény, ami  különösen fontos lesz, hiszen erősebb, nagyobb hajóval versenyzek. Ez pedig komoly odafigyelést követel meg, hiszen ez a hajó másképp viselkedik a hullámokon, hatalmas erővel ugrik a víz tetején. - Megkaptam a bizalmat, és azon leszek én is, hogy a tavalyi világbajnoki címet megvédjük. 

Jelentős esélyekkel  állnak rajthoz Dunaújváros másik szakosztályának, a Starthu-TEO versenyzői is két hajóegységgel.  Komoly nevek szerepelnek a rajtlistájukon: Gál Roland, Polányi András, Orbán Sándor, Cserni Béla, Ifj. Horváth Attila  és  Varsányi Viktor. 

Ebben a versenyágban  egyidőben  mintegy tizenöt hajó fog folyamatosan körözni az öbölben.  A legnagyobb hajóosztályban a háromszáz lóerőt is meghaladó  hatalmas csónakokkal nem ritka a 150 kilométeres sebesség  elérése sem.

 

A programot színesíti a szombat este megrendezésre kerülő Pünkösdi Rock Királyság, amikor is  hat különböző rockbanda biztosítja a vidám hangulatot. Ám a szervezők a gyerekekről sem feledkeztek el. A  vidámpark és kirakódó vásár igyekszik  majd jókedvre deríteni az ifjúságot. No,  persze  a szomjoltó, bendőpakoló egységek is rendelkezésre állnak a nagyérdemű  számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!