Illúziók, ha éjszakáznak

Igazított fazonnal, sármosabb arcéllel jelentkezik a Kortárs Művészeti Intézet egyik zászlóshajója, az Éjszakai Átszálló. Generációkon átívelő programcsokor: figyelmükbe ajánljuk.

Szabó Szabolcs

Csütörtökön este hét órakor a SZIMNIA Alkotóműhely kihelyezett hangversenyével begördül a sorszám szerint a nyolcadik Éjszakai Átszálló szerelvénye. Az érdemdúsabb szavak híján kortárs kulturális fesztiválként kínált négy estés társas utazás idén is jókorát alakított szép orcáján, hogy becsalogassa a nagyérdemű közönséget.

A változások közügyi minősége, hogy az esti zenés-táncos programok átkerültek a belvárosi rokonhoz, a Mozi Presszóba, így remélhetően a helyben lakók is békével köszöntik majd az átszállós beköszönő vonatfüttyöket. A leglényeg: az idei szeánszon az illúzió témakörét baktatják körbe helyi és meghívott, fiatal és immáron nem helykereső képzőművészek, zenészek, szövegalkotó nagy- és kisiparosok, lemezlovászok.

- Az Illúziók keretcím - mint a főszervezők lapunknak elmondták- főként az utóbbi közös húsz esztendőnkre utal. A magyar gyártmányú rendszerváltás anno illúziókkal telített reményeit járja körbe napi lebontásban. Egy-egy kimunkált illúzióval, és illúzióvesztéssel találkozhatunk majd a politika, a művészet, a lélek és szellem, valamint a nagyvilág képében.


Első vágányon, tehát ma, csütörtökön este az Illúzió a művészetben kínálattal várják az átszállókat. Mint említettük, a Dunaújvároshoz ezer szállal kötődő SZIMNIA Alkotóműhely kezd, nyolc órától Peternák Miklós előadása tárja fel a képzőművészet áldott-átkos illúzióit. Kilenctől és fél kilenctől jön sorrendben ifj. Koffán Károly és Borsos Lőrincz különálló kiállítása. Az éjszakai restiben este tíztől nyitva a gasztrókocsi, avagy Átszálló-grill 4 kiló gombával (csiperke), 2 adag cukkinival, irdatlan mennyiségű paprikával, padlizsánnal, paradicsommal... továbbá sok friss kakukkfű, rozmaring, zsálya, oregánó (zöld!), petrezselyem. Legyenek ott, ízleni fog. Az előzményekről és a folytatásról részletes napi beszámoló a DH-ban.


Játék illúziók nélkül - a Hírlappal

ÉÁ-s barátságunkhoz híven idén is játékkal motiváljuk olvasóinkat a kultúrresti lelkes látogatására. Idén a Bodri Borpincének köszönhetően míves vörösborokkal apaszthatja szomját az a figyelmes és szerencsés nyertes, aki megméreti magát játékunkon. A négy nap során négy palack bort sorsolunk ki az Átszálló-rejtvények megfejtőinek. A küzdelem csütörtökön reggel nyolc órától indul, s hogy olvasóinkat helyzetbe hozzuk, íme az első  kérdés: Melyik helyi illetőségű képzőművész állít ki az Átszálló első napján?


A megfejtéseket szerkesztőségünk e-mail címére ([email protected]) várjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!