Hankook: Éjszakáig tartott az üzemi tanácsi választás

Dunaújváros - Érvényes és eredményes volt az üzemi tanácsi választás a Hankook helyi üzemében: a cég dolgozói és vezetői is meglepődtek némileg, hogy elsőre sikerült a voksolás.

Pekarek János

A választási bizottság adatai szerint az október 6-án hét órától október 7-én 15 óráig tartó választáson 1244 munkavállaló rendelkezett szavazati joggal, közülük 666-an voksoltak, ami 53,54 százalékos részvétel. A választás tehát érvényes volt, állapítja meg a hivatalos jegyzőkönyv. Összesen hét szavazólap bizonyult érvénytelennek.

A tizenegy tagú üzemi tanácsba huszonkilencen jelöltették magukat: nyolcan a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének (DGSZ) tagjai, a többiek függetlenek.

Az új üzemi tanácsba (ÜT) került tagok közül heten a DGSZ-hez tartoznak, négyen függetlenek.

Az ÜT tagjai a rájuk leadott szavazatok sorrendjében (nevük után zárójelben jelölőjük, szavazataik száma és annak százalékos aránya):

Gucsi Roland (független, 301, 46.88), Sümegi Attila Márton (DGSZ, 285, 43.25), Holik Viktor (DGSZ, 257, 40.52), Horváth Roland (független, 252, 38.24), Keller Péter (DGSZ, 248, 37.63), Komjátiné Ocskó Gyöngyi (DGSZ, 237, 35.96), Bognár Ferenc (DGSZ, 235, 35.66), Fridrich Tamás (független, 231, 35.05), Bozsó István (DGSZ, 221, 33.54), Papik Jánosné (DGSZ, 220, 33.38), Táborszky Ibolya (független, 212, 32.17).

A testületbe nyolc póttagot választottak, közülük egy DGSZ-tag, hét független.

Ezzel a választással sok minden eldőlt - elsősorban az, hogy a gyár érdekképviseleti szervezetei között meghatározó szerephez jutott a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete, amely tízszázalékosnál nagyobb szavazati részesedésével egyben a hatályos Munka Törvénykönyve értelmében reprezentatív szakszervezetté is vált. Ez azt jelenti, hogy a kollektív szerződés kialakításából, megtárgyalásából és megkötéséből sem lehet kihagyni.

Az üzemi tanács megválasztása után Kim Yong Hak, a Hankook Tire Magyarország Kft. ügyvezető igazgató-helyettese lapunknak azt nyilatkozta: a cég és annak vezetése örül az érvényes és eredményes választásnak. Továbbra is készek az együttműködésre az üzemi tanáccsal és annak képviselőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!