Figyelem, módosulnak a kerékbilincselés szabályai!

November elsejével több ponton is változnak a kerékbilincselés szabályai, egységes rendszert vezetnek be, de az alapvető szabályok nem módosulnak.

duol.hu

Az eddigi, önkormányzati szintű szabályozás helyett új, egységes, országos rendszer alakul ki, ez biztosítja, hogy az ország minden pontján ugyanazok a szabályok legyenek érvényesek - olvasható a közleményben.
A rendelet átmeneti időt is tartalmaz: az önkormányzatoknak 2010. december 31-ig kell áttérniük az új szabályozásra. Eddig alkalmazhatják saját díjszabásukat, azt követően azonban a költségeket is egységesíteni kell. A kerékbilincs alkalmazása 11.500 forint, az elszállítás pedig lakosságszámtól függően 14.500 és 20 ezer forint között lesz.
Az alkalmazás, valamint a jármű elszállításának fő szabályai nem változnak, továbbra is azokra az autókra lehet bilincset tenni, amelyek megszegik a KRESZ megállásra és várakozásra vonatkozó rendelkezéseit, vagy jegy nélkül parkolnak. Ebben az esetben az IRM tájékoztatása szerint csak akkor alkalmazható a kerékbilincs, ha ennek lehetőségét külön táblán jelzik. Ha az elhelyezést követő 48 órán belül a tulajdonos nem kéri a leszerelést, akkor az autót elszállíthatja a közterület-felügyelet.
Újdonság a szabályozásban, hogy csak a bírság 50 százalékát kell kifizetni akkor, ha a tulajdonos a felszerelés közben a járműhöz érkezik és a szabálytalanságot megszünteti. Szintén csak a költségek felét kell fizetni akkor, ha az eltávolításra jogosult az előírt két óránál legalább fél órával később érkezik a helyszínre. Ha az időtúllépés legalább egy óra, akkor nem kell a bírságot kifizetni - írta a minisztérium.
Január elsejétől lehetőség lesz arra, hogy a közúti közlekedési nyilvántartásba bekerüljön az üzemben tartó elérhetősége, amelyen a közterület-felügyelő értesítheti a jármű használóját a bilincselés megkezdéséről. Ha az üzemben tartó jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik és megszünteti a szabálysértést, akkor nem kerül sor a bilincselésre. Ha pedig vitatja a bilincselés jogszerűségét, panasszal élhet az illetékes rendőrkapitányságon.
A járművet továbbra is akkor szállíthatják el, ha a szabálytalanul várakozó jármű veszélyezteti a közbiztonságot vagy a forgalom biztonságát. A rendszám nélkül közterületen hagyott autókat az elszállításra történő figyelmeztetés után 30 nappal szállíthatják el. Ha az elszállított autó tulajdonosa fél évig nem jelentkezik a gépkocsiért, akkor a közterület-felügyelet értékesítheti a járművet - áll a közleményben.
Új szabály, hogy az elszállítástól számított 30 percen belül a közterület-felügyeletnek az önkormányzat honlapján közzé kell tennie a jármű rendszámát és az átvétel helyét, de erről a rendőrség is tájékoztatást tud adni.
Az IRM kitért arra: a rendelkezések szerint 2010. május 1-jétől az autót elszállító hatóságnak egy jól látható, öntapadós tájékoztató matricát kell elhelyeznie oda, ahonnan a járművet elvitték. Ennek tartalmaznia kell annak a telephelynek a címét és telefonszámát, ahol a jármű átvehető.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!