Bővít a Hankook

Dunaújváros - Bővítené üzemét a Hankook: az építkezés júniusban kezdődne. A környezetvédelmi engedélyhez benyújtott tervek a városházán megtekinthetők, bárki jelentkezhet ügyfélnek.

Pekarek János

A Hankook Tire Magyarország Kft. tervei szerint az építkezés idén júniusban kezdődne, a termelés pedig 2009. júniusában indulna meg. A kibővített gyár teljes kapacitását 2010 januárjában érné el.

A környezetvédelmi hatósághoz eljuttatott engedélyezési kérelem, valamint az előzetes környezeti hatástanulmány annak összes mellékletével és térképvázlatával az előírások szerint megtekinthető Rácalmás és Dunaújváros polgármesteri hivatalaiban (a városban a részletes dokumentáció a környezetvédelmi iroda IX. emeleti helységében nézhető meg, hétfőn és szerdán nyolc és tizenhat óra között, pénteken nyolctól délig).

Április 11-ig a környezetvédelmi eljárásban érintett valamennyi ügyfél személyesen, illetve a törvényes vagy írásban meghatalmazott képviselője útján észrevételt tehet a felügyelőségnél.

Automatikusan ügyfélnek számít minden olyan ingatlan tulajdonosa, vagy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogszerű használója, akinek területe a bővítés által érintett, vélelmezett környezetvédelmi hatásterületbe esik. Ügyfélként mások is bejelentkezhetnek a közigazgatási eljárásban.

A vélelmezett hatásterületet a felügyelőséghez benyújtott előzetes hatástanulmány térképmellékletei szerint a kibővített üzem északnyugati kapujától húzott ezerkétszáz méter sugarú kör határolja. Ez az úgynevezett levegőtisztaság-védelmi hatótávolság. A zajvédelmi hatástávolság az előzetes mérések szerint legfeljebb hétszáz méterre esik az üzemtől.

Az új üzemcsarnok a régi épület kiegészítését jelenti, Rácalmás felé. A Hankook-gyár teljes, beépített területe a bővítés után negyven százalékkal, a munkáslétszám harmincöt százalékkal növekedne. (Ma mintegy ezerkétszáz ember dolgozik ott, a beépített terület jelenleg 96 888 négyzetméter.)

Az előzetes környezeti hatástanulmány szakértője a Vidra Környezetgazdálkodási Kft. volt. Vizsgálatuk a kibocsátások minden környezeti elem esetében a vonatkozó határértékek betarthatóságát eredményezte. A tervezett bővítés megvalósítása és működtetése a vonatkozó környezeti normák esetén káros környezeti hatást nem fog okozni. Jelentős környezeti hatás egyetlen környezeti elem területén sem állapítható meg, az elővizsgálat során további vizsgálatot igénylő körülmény nem merült fel. Az üzem működésének idejét minimum harminc évre teszik.

Címkék#Hankook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!