Az egészség nem játék, szűrni kell!

Székesfehérvár – Idén másodjára szervezték meg a városban a Női egészségnapot. Ingyenes szűrővizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással várták az érdeklődőket a Maroshegyen, pénteken.

Lovász Lilla

– Mindenki annyira kedves, emberséges, hogy már csak ezért is érdemes írnia az egészségnapról – fordult hozzám egy idős hölgy, amikor beléptem a Gárdonyi művelődési ház egyik terméből kialakított szűrőállomásra. És valóban: a vizsgálatokat végző szakemberek mindenkivel elbeszélgetnek, hasznos életviteli tanácsokat, tippeket adva a hölgyeknek.

– Éppen mi, nők hanyagoljuk el az egészségünket a legjobban. Törődünk mindenkiével saját magunkat leszámítva. Gyerekünket, párunkat cipeljük orvoshoz, szüleink, apósunk, anyósunk problémáival foglalkozunk, ami nagyon fontos, ám a saját egészségünket sem lenne szabad háttérbe szorítani – véli Keresztury Lászlóné Mónika egészségfejlesztő.



– Ezért is fontosak az efféle alkalmak: rövid idő alatt olyan vizsgálatsorozatot végzünk, amelynek eredményeit később a háziorvos is felhasználhatja.

A Női egészségnapokon mérnek vérnyomást, testzsírt, vércukor- és koleszterinszintet, csontsűrűséget. Kérdőívek kitöltésével megtudhatjuk, milyen kockázata van életünkben az inkontinencia, a cukorbetegség, a csontritkulás kialakulásának. Rendszeres szűréssel – ami főként negyvenéves kor fölött ajánlott – jó eséllyel előzhető meg a probléma még a betegség kialakulása előtt, tudjuk meg. A vizsgálatokat végző szakemberek azoknak is adnak tanácsot, akik már valamilyen problémával küzdenek. Ám az egészséges életmód fontosságára mindenki figyelmét felhívják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!