Amerikaiak: Milliárdos bioetanol-beruházás Földváron

DH - A Fagen amerikai bioetanol-óriás áprilisban kezdi meg magyarországi üzemének építését. A helyszín Dunaföldvár, a beruházás értéke közel 1.8 milliárd forint.

Szabó Szabolcs

- A Fagen képviselői bő fél évvel ezelőtt kerestek meg minket, hogy Dunaföldvár is a beruházásra kiszemelt települések között van. Örömmel fogadtuk a megkeresést, és mindenben támogattuk a vállalat letelepedését. Az amerikai cég képviselői elmondták: Dunaföldváron megfelelő tárolókapacitás, valamint biztos alapanyagbázis áll rendelkezésükre a sikeres bioetanol-termeléshez - érvelt a városvezető. A Fagen a szintén amerikai tulajdonban lévő Cargill nevű mezőgazdasági cégtől vásárolt telket önkormányzati telekcsere segítségével. A tervek szerint szintén a Cargill telepén található gabonatárolóból látnák el a leendő bioetanol üzemet.

- A település jövőjét tekintve mindenképpen fontos ez a beruházás - tette hozzá Nagyné. - Iparűzési adó szempontjából is jól jön az új üzem, valamint biztos vevőt jelenthet a földvári és környékbeli mezőgazdasági termelőknek. A városvezető jelezte: a település közgyűlése egységesen támogatja a beruházást. A Fagen tervei szerint 1.8 milliárd forintból épülne fel az üzem, és hosszabb távon nyolcvan szakembernek adhat majd munkát.

A terület rendezési terve már elkészült, jelenleg a környezeti hatástanulmányok előkészítése folyik. Ha mindezek végére pont kerül, akkor következhet a beruházás lakossági véleményeztetése.

- Mivel a bioetanol-üzem környezetterhelő hatása elenyésző, így nem tartok attól, hogy a településen élők jelentős számban kifogásolnák a Fagen letelepedését a dunaföldvári ipari parkkal határos területen. Bár az engedélyeztetés meglehetősen hosszadalmas, így az építkezés pontos kezdetéről még nincs megállapodás, ám úgy tudjuk, a cég áprilisban szeretné megkezdeni a munkálatokat a területen - fogalmazott Nagy Gáborné. A Fagen egyik első európai beruházása lehet a földvári bioüzem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!