Adózói véghajrá jön

Fejér megye - December 20-áig lehet bejelentkezni az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá, s ez a határnapja a kijelentkezésnek is. Aki nem tölti fel adóelőlegét 90 százalékra, kieshet. Egyéb adóknál is ez az egyik legfontosabb nap.

Benedek Bálint

E nap a bevallási határidő a havi áfa-bevallóknak, a pénznyerő és a játékautomaták játékadójáról, de most kell bevallani az egyes ágazatokat terhelő idei különadóról és a jövő évi előlegről. Most kell benyújtani az Európai Közösség területén belül történő közösségi termékértékesítésekről, valamint az Európai Közösség területéről történő termékbeszerzésekről és szolgáltatásnyújtásokról és az Európai Közösség területéről történő termékbeszerzésekről és szolgáltatás igénybevételekről szóló összesítő nyilatkozatot is.

December 20-áig lehet bejelentkezni az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) hatálya alá, illetve onnan kilépni. Több adónemet is e határnapon kell fizetni. Ilyenek az általános forgalmi adó (Áfa), a társasági adó előleg vagy annak kiegészítése, hitelintézeti járadék előlege és kiegészítése. Az evásoknak ilyenkor kell adóelőlegüket a várható összeg 90 százalékára kiegészíteni - ha ezt nem teszik, kieshetnek az adónemből. Ugyancsak 20-án esedékes az energiaellátók jövedelemadójának kiegészítése, a játékadó befizetése, a gyógyszer forgalomba hozatali engedély jogosultja, illetve a forgalmazó (ideértve a tápszer társadalombiztosítási támogatása iránti kérelmet benyújtót is, ha az nem azonos a tápszer forgalmazójával, akkor a forgalmazót), a gyógyszer-nagykereskedelemi engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet (ideértve a tápszer nagykereskedelmet folytatót) fizetési kötelezettsége, valamint a közforgalmú gyógyszertár működtetésére jogosult fizetési kötelezettsége - tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Ha a feltöltésnél az adózók rosszul becsülik meg az eva várható összegét, s az adóhivatal az előlegként befizetett és a később megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést talál, a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki. Ezért a 90 százalékos adófeltöltés még nem von bírságot maga után - mondta Tóth Károly adótanácsadó.

Címkék#adó#Eva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!