A vasmű dolgozik: Meleg a helyzet, ám közel sem tragikus!

Dunaújváros - Sajátos nyilatkozatra ragadtatta magát a miskolci szocialista polgármester a Dunaferr tulajdonosaival szemben. A vasmű közben lehetőség szerint folyamatosan dolgozik, és vár, vár, vár...

Bóbics László

Az elhangzottak miatt természetesen megkérdeztük dr. Kálmán András polgármestert is. A városvezető azzal kezdte a beszélgetést, hogy megérti kollégája nehézségeit is, de kérésének nincs hatása arra a csomagra, amit az Dunaferr részére állított össze a kormány.

- Abban a pakkban, amely múlt hét pénteken készült el, nem szerepel feltételként az említett felvetés. Természetesen a kormány csomagjában vannak kikötések, amelyeket a Dunaferr vezetőivel egyeztetnek. Megvan a finanszírozó, így remélem, hogy hamar sikerül megegyezni. Ezen felül a Dunaferr azt is kérte, hogy hozzak össze egy találkozót Káli Sándorral, amit teljesítek is. Egy befektető is jön hozzám, aki elképzelhető, hogy esetleg a DAM iránt is érdeklődik - mondta a polgármester, aki nagyon bízik abban, hogy az új kormány felállása előtt sikerül aláírnia a feleknek a Dunaferrt segítő csomagot. Mert utána tán kezdhetnék elölről...

Az ISD Dunaferr Zrt. számára minden segítség jól jön: mint tegnapi lapunkban olvashatták, már a létszámleépítés is reális lehetőséggé vált a gyárban.

Sokat várnak azonban az áprilisban kezdődő, úgynevezett új vasércpiaci évtől, mondta Várkonyi Zsolt, a vasmű kommunikációs igazgatója. Akkor állapodnak meg ugyanis a világ legnagyobb, kínai és indiai acélipari konszernjei a legnagyobb ausztrál és brazil vasérc-szállítókkal a következő tizenkét hónapban érvényes árakról. Idén tíz-ötvenszázalékos árcsökkenésre számítanak az elemzők.

 

Várkonyi Zsolt szerint mindenesetre erős túlzás minden olyan híresztelés, amely szerint hetente két napon át nem dolgoznak fontos termelőüzemek a vasműben: például a hideghengermű sem áll le minden keddtől csütörtökig, ahogyan erről több olvasónk beszélt szerkesztőségünknek. Várkonyi hozzátette, hogy például a hengerműi pácolóüzem éppen ma indul újra egy hosszabb tervszerű karbantartás után.

 

A kommunikációs igazgató megjegyezte: az igaz, hogy a termelőüzemek egy része a megrendelések csökkenése miatt csak névleges kapacitásának ötven-hatvan százalékát használja ki. Azonban nincs szó arról, hogy a fent említetthez hasonlóan drasztikus, heti kétnapi leállásokkal kellene dolgozni. A megrendelések üteméhez rugalmasan alkalmazkodva dolgoznak a gyárban, ehhez igazítják a műszakok számát és a javítási leállásokat is. A melegüzemekben folyamatos a munka, mivel a technológia miatt ott nem lehet teljesen leállni, mondta Várkonyi Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!