A Nationalliga még képlékeny - A MOL Ligában tíz csapattal, köztük két szlovákkal és egy szerbbel, kezdődhet ősszel a bajnokság

Dunaújváros - A hazai jégkorongban szünet van, a csapatok játékosai erősítenek, miként a vezetők a csapatok keretét. Eközben alakulnak a bajnokságok is.

Agárdy Csaba

A Dab.Docler együttese az áprilisban befejeződött szezonban az OB I-ben, a közös magyar-román bajnokságban, valamint az osztrák másodosztályban szerepelt. A szeptemberben kezdődő idényből biztos, hogy kimarad az OB I, mivel a hazai klubok úgy döntöttek, hogy a MOL Liga legjobb magyar csapata legyen a bajnok is egyben.

A MOL Liga viszont már nagyjából összeállt. Tavaly öt magyar klub, a DAB, az FTC, a Miskolc, a Sapa Fehérvár farmcsapata, az UTE, két erdélyi alakulat, a HSC Csíkszereda, a Brassó, míg egy román együttes, a Steaua Rangers indult. A szeptemberben rajtoló sorozatra tíz csapata adta be jelentkezését a múlt pénteki határidőig. A Sapa farm ezúttal nem nevezett, a többiek viszont igen. Hozzájuk még két szlovákia együttes, az Érsekújváros  (Nové Zámky) és a HK Dubnica, valamint a szerb Partizan Belgrád csatlakozott. A két szlovákiai klub részvétele akkor válik százszázalékossá, ha ehhez június 21-én a szlovák szövetség hozzájárul. A magyar szövetség által rendezett többi bajnokságba (OB II, utánpótlások) június 15-ig, péntekig lehet nevezni.


A Nationalligával már jóval bonyolultabb a helyzet, mint a MOL-al. Egy éve tizenkét csapat  tizenegy osztrák és a DAB  nevezett a bajnokságba. Nyárra azonban alaposan megritkült a mezőny. Az Innsbuck már megegyezett az EBEL-el, míg a Dornbirn közel áll hozzá. Az ATSE Graz úgy döntött, megszünteti proficsapatát, és az utánpótlásra koncentrál. Az EBEL farmjai közül is többen visszaléptek, mivel az EBEL-ben kötelező lesz a junior csapatok indítása. Ez érvényes a szlovén klubokra is, így a Slohokej Liga  szlovén, horvát, szerb közös bajnokság  is meggyengülne. Ezért most az osztrák és a szlovén szövetség  tárgyalásokat kezdett arról, hogy gyakorlatilag a Slohokejt és a Nationalligát összevonnák.

A DAB eddig mindig megerősítette azt, ha megfelelő szintű Nationalliga lesz, akkor  ők szeretnének az idén is részt venni a sorozatban. Információink szerint az osztrák klubok szombaton alakítanak ki végleges álláspontot, ami osztrák-szlovén közös bajnokságot jelentene. Viszont a szlovénok ragaszkodnak a horvátokhoz és a magyarokhoz.

Végül, hogy milyen végleges döntés születik, az egyelőre kiszámíthatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!