Nyugodhat-e hazai földben?

Nyírő József író hamvainak Erdélybe, szülőföldjére szállítása körül egyre több a bonyodalom.

Dunaújvárosi Hírlap

Az írók, művészek megítélése (sajnos) rendszerfüggő. Vannak persze bizonyos értékbeni, erkölcsi korlátok, amelyek nem áthághatók, például emberiségellenes eszméket nem lehet propagálni, terjeszteni.

Nos, azt Nyírőről tudjuk, hogy a könyveiben valóban nem tett ilyet. (Az irodalomtörténészek szerint a művei - egy novelláskötet kivételével - kétes értékűek.) De Szálasi Ferenc parlamentjének tagjaként közreműködött a zsidótörvények elfogadásában és a még félig gyerek leventék besorozásában. A nemzetvezető utolsó híveként nyugatra menekült, Spanyolországban halt meg, hamvai a rendszerváltás után kerültek Budapestre.

Biztos vagyok benne, hogy az Erdélyből származó írónak is joga lenne ahhoz, hogy hamvai hazai földre (és földbe) kerüljenek. Ennek valószínűleg nem is lenne semmi akadálya, ha valakik nem akarnák a kegyeleti eseményt a saját, feltehetőleg politikai céljaikra felhasználni. A hamvakat május 24-én, a csíksomlyói búcsúba tartó zarándokvonattal szállítanák el, hogy Székelyudvarhelyen temessék újra.

Így, ebben a tálalásban ez az esemény már nem Nyírő József íróról szól.

Varga Domokos Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!