Borovszky-konferencia - Kína acéltermelése folyamatosan, meredeken emelkedik

Dunaújváros - A százéves Borovszky Ambrusra konferenciasorozattal is emlékeznek. Csütörtökön elhangzott: a vasmű kutatásokkal vesz részt az unió acélipari fejlesztésében. Az EU a második az acéltermelésben, első: Kína.

Pekarek János

Idén száz éve született Borovszky Ambrus, a vasmű egykori, legendás vezérigazgatója,  akinek emlékére acélipari előadássorozatot szervezett 2012-2013-ra a ma már  ISD Dunaferr Zrt.-nek nevezett vállalalat az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület helyi csoportjával közösen. Az első előadásra ma került sor a főiskola Piac téri új épületének nagy előadójában.

Alan Haigh, az Európai Unió Szén és Acél Kutatási Alapjának (angol rövidítéssel: RFCS) vezetője az acélipar globális perspektíváiról, a Szén és Acél Kutatási Alap szerepéről, az unió Horizont 2020 című keretprogramjáról és a főbb kutatási irányokról beszélt előadásában.

Megjegyezte, hogy az RFCS az első (nyugat)európai gazdasági szövetség, így  bizonyos fokon az EU egyik ősének tekinthető, az 1952-ben alakult  Montánunió utódja.

Az acélipar világtendenciáiról elmondta, hogy az EU 27 tagországából 21-ben gyártanak acélt. 2011-es adatok szerint ennek értéke mintegy 190 milliárd euró, összesen 360 ezer embert foglalkoztattak itt  akkor az iparágban, és nagyjából 178 millió tonna acélt állítottak elő.

 Az unió tagországai az acéltermelésben még mindig megelőzik Japánt és az Amerikai Egyesült Államokat, ám Kína acéltermelése sokszorosan felülmúlja az unióét! - közölte az adatokat Alan Haigh.

Ráadásul, míg Európában, Japánban és Amerikában (kisebb-nagyobb visszaesésekkel és helyreállásokkal) nagyjából stagnál a termelés, addig Kínában ez régóta  meredeken emelkedik... Bár az uniós acél minősége továbbra is kiemelkedő. Az uniós acéltermelésben Magyarország a 21 közül a 17. helyen áll.

Az unió az acéltermelés javítása érdekében erősíteni akarja a kutatás-fejlesztést, egyesítené az erőfeszítéseket, javítaná az energia-hatékonyságot és a környezetvédelmet, mindezt a Horizont 2020 elnevezésű program keretében, 2014-től kezdve. Erre eurómilliárdokat fordítanak.

Lukács Péter, a  konferencia másik előadója, az ISD Dunaferr Zrt. stratégiai-műszaki vezérigazgatóhelyettese előbb elhelyezte Magyarországot az EU innovációs térképén: a fejlesztésben, kutatásban 21-ből a 13. helyen vagyunk. Majd a vasmű törekvéseiről beszélt: eddig két, öntészeti és kohászati programban vettek részt, tucatnyit terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!