Vasműs béremelések: a cégvezetés már rég jelezte, hogy megadják

Dunaújváros - Az ISD Dunaferr Zrt. az érdekvédőkkel egyeztetve végrehajtotta a kormány által ajánlott bérkompenzációt. Annak érdekében, hogy az adójóváírás megszüntetésével se keressenek kevesebbet a dolgozók.

Pekarek János

 A dunaújvárosi vasmű, azaz hivatalos  nevén az ISD Dunaferr Zrt. vezetése a cégcsoportnál működő két reprezentatív érdekvédelmi szervezettel, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetséggel, illetve a Dunaferr Ifjúsági Szervezettel egyetértésben módosította a társaság kollektív szerződését.
Annak érdekében, hogy végrehajthassák azt az úgynevezett bérkompenzációt, amelyet a kormányzat ajánlott a vállalkozó szervezeteknek, azért, hogy a bruttó 216 805 forintnál kevesebbet kereső dolgozók ne keressenek kevesebbet az adójóváírás ezévi megszüntetése miatt. A kormány elvárta, hogy ezt a jóváírással kieső bért a vállalkozások saját maguk kiegyenlítsék, azaz kompenzálják.
Erre az intézkedésre azonban nem csak a kormány által elvárt körben került sor a vasműben, hanem az arra jogosult munkavállalók száz százalékánál kiegészítették a kereseteket. Ez a vasmű munkavállalóinak harmadát jelenti.
A Dunaferr vezetése korábban bejelentette, ezt  az úgynevezett elvárt béremelést mindenképpen meg kívánja valósítani. Az érdekvédők partnernek bizonyultak a béremelés részleteinek kimunkálásában. Annak ellenére, hogy fenntartásaik is voltak az ügyben - nem a munkavállalóval, hanem a kormánnyal szemben.
- Ez az elvárt béremelés a régi egyenlősdire emlékeztet minket - mondta korábban lapunknak Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezet elnöke. - Szerintünk a jól végzett munkát  kell béremeléssel jutalmazni. A mindenkire vonatkozó bérkiegészítés teljesítménycsökkentő hatású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!