Sváb táncok a szári gálán, telt házas csarnok előtt

Szár, Újbarok - Szombat délután szinte minden házban copfot, koszorút fontak, keményített alsószoknyát vasaltak, csizmát suvickoltak. Százhetven táncos készült kicsitől a nagyig a tizennegyedik éve rendezett svábtánc gálára, amely egyre népszerűbb. Örömzene és örömtánc ünnepe ez a nap.

duol.hu

A szári sportcsarnok csurig megtelt nézőkkel, s a mi még jobb: táncosokkal! A kicsiktől a nagyokig magukra öltik ilyenkor a svábos viseletet, amelyben igen megszépül az ifjúság. Itt a két faluban sokkal több a hosszú hajú lány, de már az oviban is röpködnek fürtök és copfok, hiszen a fejtetőről oldalt végigfont frizura rövid hajból nem lehetséges. Így tehát a divatot befolyásolja a hagyomány, ez a tradíció hála Istennek és a lelkes lokálpatriótáknak, nemigen halványul. Sőt. Schweininger Péter művészeti vezető irányítja és fogja össze a hatcsoportos Saarer Tanzgruppe-ét, amelyben ovisok is ropják, s az általános iskolából messzebbre került helybéliek is tagjai. Kicsit több a lány, mint a fiú, ez másutt is gond, pedig aztán a csizmás, kalapos ifjak ugyancsak büszkén feszítenek a férfias öltözékben a jeles napokon. A szülők többsége szívügyeként támogatja ezt a közösséget, amelyik a faluról elszállingózókat újra és újra visszahívja, hazaszólítja.

A teljes cikk itt olvasható, az fmh.hu-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!