Alexandra állapota a rendszeres görcsöket leszámítva jó

Dunaújváros - A helybeliek összefogásából tölthetett több hetet Németországban kisgyerekük gyógyítása érdekében a Szoták-család. Most az új utazásra várakoznak.

Pekarek János

Az esseni egyetemi klinikát is megjárt kis védencünk, Alexandra a magyar orvosok minapi ellenőrző vizsgálata szerint a csak - májátültetéssel gyógyítható - betegségéhez képest elfogadható állapotban van - tudtuk meg tegnap a gyerek édesapjától, Szoták Gyulától. Ám ehhez hozzátartozik, hogy a kislány éjjel görcsöl.

- A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján voltunk hétfőn ellenőrző felülvizsgálaton, március 15-e körül kell újra mennünk, ha addig nem történik valami - mondta az apa.

Az ultrahangos és vérvizsgálatok szerint Alexandra mája még kielégítően működik. A görcsök az epevezeték-szűkület miatt jelentkeznek, ami a gyerek alapbetegsége. Az azonnali (Essenben elvégzendő) májátültetésre utaló jel lenne, ha leáll a kicsi súlygyarapodása, vagy ha szellemi fejlődésében visszaesés mutatkozik, mondták az orvosok.

Eddig szerencsére egyiknek sincs semmi jele. Alexandra február 22-én volt kilenc hónapos: önállóan ül, kapaszkodva feláll, szépen ejti a baba, apa szavakat. Állapotát a havi rendszerességgel folytatott fővárosi ultrahangos- és vérvizsgálatokon kívül a helyi védőnők is ellenőrzik.

Az albérletben élő Szoták-család a kisgyerek állapota miatt érthetően ideges és feszült: főként, hogy nem tudják, mikor kell sürgősen Németországba utazniuk. Anyagi helyzetükön az sem javít túl sokat, hogy március elsején az apa újra munkába áll, mint szobafestő a minimálbér körüli jövedelemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!