Aggasztó mértékben nőtt a plasztikai műtétek népszerűsége Dél-Koreában

Egyre aggasztóbb problémát jelent a társadalom plasztikai műtétek iránti megszállottsága Dél-Koreában.

MTI

Az ötvenmillió fős ázsiai nemzet Magyarország után a második helyen áll a népességszám arányában végzett legtöbb plasztikai sebészeti beavatkozás világranglistáján. Internetes oldalak ezrei bukkantak fel a közelmúltban a témával kapcsolatban: a több százezres követőtáborok tagjai a tökéletes test elérése, és a leghatékonyabb műtéti beavatkozások kapcsán adnak tippeket egymásnak, illetve képeket töltenek fel magukról, hogy megtudják, mit kellene megváltoztatniuk a külsejükön.

Az Esztétikai Plasztikai Sebészek Nemzetközi Társasága (ISAPS) szerint 2010-ben összesen 770 913 beavatkozást hajtottak végre Dél-Koreában: az ország ezzel az összes szépészeti műtét alapján felállított globális lista hetedik helyén áll. A legnépszerűbb beavatkozások közé tartozik a dupla szemhéjműtét, amelytől a szemek nagyobbnak és kerekebbnek tűnnek, és a "kis arc" operáció, amely zsírleszívással és állkapocscsont-átalakítással jár. 

Az egyetemi felvételi vizsgáktól kimerült középiskolás lányok közül sokan plasztikai műtétet kérnek ajándékba szüleiktől. A klinikák pedig agresszív reklámstratégiákkal - egyet fizet kettőt kap akciókkal, és "anya-lánya csomagokkal" - próbálják magukhoz csalogatni a vendégeket. 2008-ban egy nő szépészeti beavatkozásoktól eltorzult arca sokkolta a dél-koreai internetezőket.

A Koreai Fogyasztói Hivatal szerint az esztétikai műtétek után jelentkező mellékhatások regisztrált eseteinek a száma a 2008-as 1698-ról, a tavalyi évre 4043-ra nőtt. "Sok plasztikai sebész csak az előnyökre hívja fel a figyelmet, miközben akadnak olyan esetek, amikor a műtőasztalon íratnak alá belegyezési nyilatkozatot a pácienssel" - mondta a hivatal illetékese.

"Az olyan mélyen gyökeredző kulturális tényezőknek is nagy szerepe lehet, mint a megjelenésnek tulajdonított kimagasló jelentőség: az emberek egy szempillantás után ítélkeznek, és a koreaiak amúgy is hajlamosak az állandó sietségre" - mondta Sin Jung Csul, a szöuli Kangbuk Samsung Kórház pszichiátere. Mint hozzátette: "A jövedelmek növekedése és a kozmetikai műtétek társadalmi elfogadottsága egyre több embert bír rá, hogy a kés alá feküdjön".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!